A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 29. 11:18

 A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a technológia és fogyasztói szokások változásával, ennek köszönhetően pedig a magyar bor tovább tudta erősíteni hírnevét a világban – jelentette ki Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az év pincészete elismerés átadásán, amit idén a St. Andrea szőlőbirtok érdemelt ki.

Hubai Imre, Szent Andrea, Év Pincészete, díjátadó, Egerszalók

Az államtitkár az ünnepi eseményen arról beszélt, hogy a St. Andrea pincészetben a család nemcsak háttér és támasz, hanem többgenerációs sikertörténet. Olyan bővizű forrás, amely tele van építő energiákkal, tudással és tenni akarással. Ez a láthatatlan, mégis eleven összetevő méltán emelte nemzetközi szinten is a legnagyobbak közé dr. Lőrincz Györgyöt és a St. Andrea pincészet borait. Egyben tovább erősítette az egri borvidék évszázados jó hírét – tette hozzá.

Hubai Imre kiemelte – az idei díj, az Év Pincészete Magyarországon egyértelmű elismerése annak, hogy Egerszalókon a siker nem pusztán pillanatnyi állapot, hanem hosszútávú és komplex munka eredménye. A St. Andrea a hazai borászat egyik legfényesebb csillaga. Borkészítési filozófiájuk fókuszában a termőhely‑központú borkészítés, a dűlőszelekció és a magas minőségű (Superior, Grand Superior) házasítások állnak.

Hubai Imre rávilágított – a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben az idei évben csaknem 28 millió euró, a 2024-2027-es időszakra pedig összesen közel 112 millió euró forrás áll majd rendelkezésre. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása pedig éppen ezekben a hetekben igényelhető. A pályázatok augusztus 15-ig nyújthatók be. A beruházási támogatások beadását pedig a szüret utáni időszakra ütemezték – ezeket az igényeket november 15. és december 15. között tudják majd beadni – tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkeink