Magazin: A Hungexpo támogatja a magyar gasztronómiát
A 2010-es év tapasztalatai alapján úgy tűnik, a Hungexpo kiállítási vállalat kiemelt figyelmet fordít a hazai gasztronómia támogatására – ahogy lapjainkon arról már többször hírt adtunk, speciális megjelenési lehetőségeket adnak a szakmai szervezeteknek, versenyeket támogatnak. Egy tavaszi rendezvény sikeréből kiindulva a cég megkereste annak egyik „társadalmi munkában” dolgozó szervezőjét, Regős Pétert, az XO Bistro séfjét, vegyen részt az éttermek közös bemutatkozásának szervezésében az őszi BNV keretei között is.
A fiatal szakács örömmel tett eleget a felkérésnek, úgy érezve, hogy az éttermek kreatív munkájának bemutatása a nagyközönség előtt nemcsak azt bizonyítja, hogy számos tehetséges fiatal – ahogy ő fogalmaz: életét a szakmára feltevő séf – dolgozik az országban, de azt is, hogy étterembe járni érdemes. Regős Péter szerint Európában és a világon rengeteg hasonló jellegű rendezvény létezik, ahol az általában a színfalak mögött a vendégekért dolgozó kollégák testközelben is demonstrálhatják tudásukat.
A szervezőmunka sikeresnek bizonyult: már az első rendezvényen 17 étterem, pékség, cukrászat mutatkozott be. A kóstoltató üzleteknek mindössze a felhasznált nyersanyagok árát kellett állniuk, a standokat, az eszközöket, na és persze a hírverést a Hungexpo bocsátotta rendelkezésükre. A szakember ennek megfelelően egy-egy megjelenés költségét 50-60 ezer forintra becsülte.
A kollégáknak írt körlevélben a szervezők politikamentességet ígértek, így Regős Péter külön is büszke arra, hogy a két részre szakadt szakma képviselői mindkét „oldalról” előítéletek nélkül látogatták a kóstoltatásokat. Kiemelte, hogy az ilyen típusú események rövid időn belül kiléphetnek a nagyobb rendezvények keretei közül, és önállóan is elég látogatót vonzzanak majd. Saját szerepét illetően ugyan szerényen nyilatkozott, ám szerintünk a projekt egyik fontos járulékos haszna volt, hogy a tehetséges séf személyében gasztronómiánk egy nálunk még viszonylag új, profi szervezést igénylő terület első igazi specialistájával „gazdagodott”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >