A sör nem vész el, csak átalakul
A koronavírus-válság miatt rengeteg sör maradt raktáron Japánban, ám nem vész kárba, hanem – az energiamegmaradás szabályát követve – csak átalakul, bizonyságául annak, hogy van élet a sör halála után is.
Japánban 1994-ben lazították fel a sörfőzés szabályait, ami utat nyitott a kis sörfőző üzemek virágzása előtt. Miközben az országban a sörfogyasztás az elmúlt évtizedben stagnált, a kis cégek a 2007-es 0,5 százalékos piaci részesedésüket 2016-ra megtriplázták. Ezért aztán úgy tűnt, a koronavírus-válság, amely visszavetette a bolti és a vendéglői eladásaikat is, csapást mér rájuk.
Nem ez történt, ami részben az egyik sörfőző, a Kiuchi Brewery vezetőjének, Joneda Iszamunak köszönhető – derül ki a CNN cikkéből.
A cég felajánlotta a vendéglőknek és a többi sörfőzőnek, hogy a nyakukon maradt sörből, amely nagyjából hat hónapon át marad fogyasztható, további lepárlással gint készít. Joneda elmondása szerint ezzel nem ők találták fel a spanyolviaszt.
A legtöbb gin valamilyen gabonafélére, árpára, rozsra vagy búzára alapul, amiből az első desztillálással semleges szeszt állítanak elő, majd az ezt követő második körben borókabogyóval és más növényekkel adják meg a gin ízét. A Kiuchi Brewery legkevesebb 20 liter felhasználatlan sör átalakítását vállalja és száz liter sörből nyolc liter gint készít. Jelenleg csak a szállítást költségét kell állnia a megrendelőnek, mert Joneda úgy véli, a sörfőző ágazat életben tartása megéri neki, hogy ingyen végezze a ginkészítést.
A koronaválság más szesszel foglalkozó cégeket is hasonló lépésekre késztetett, például európai alkoholgyártók felajánlották terméküket szeszes italok gyártása helyett fertőtlenítő szerek előállításához. Vannak cégek, amelyek az adózási szabályok miatt veszteséget szenvednek el a váltáson, de ez sem tartja vissza őket. (napi.hu, Komócsin Sándor)
Kapcsolódó cikkeink
Járványok előrejelzése érdekében vizsgálják az UHT tejeket pécsi virológusok
Az állatról emberre terjedő járványok előrejelzése érdekében indított ultrahőkezelt tejek…
Tovább olvasom >Felvették a cseh szellemi örökség listájára a csehországi sörkultúrát
Felvették a cseh szellemi kulturális örökség listájára a csehországi sörkultúrát…
Tovább olvasom >Madárinfluenza árnyékában: korlátozások és kihívások között a magyar baromfiágazat
A 2020-ban Magyarországon felbukkant madárinfluenza járvány máig jelentős hatással van…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >