A slow food lényege
Aligha van olyan újságolvasó magyar vendéglátós, aki ne találkozott volna legalább fél tucatszor a slow food mozgalommal foglalkozó cikkel, hírrel. Ám olyan sem, akinek valaha egzakt módon elmagyarázták volna, mi is ez a rengeteget emlegetett trend. Megtette viszont ezt egy trendelemzéssel foglalkozó amerikai honlap azok kedvéért, akiknek nincs idejük végigolvasni a Slow Food International több tízoldalas állásfoglalását, és öt pontban összefoglalta a mozgalom elveit. Természetesen nem definíciókról, pláne nem szabályzatról van szó; filozófiáról. Az irányzat képviselői az ételeket és az étkezést igyekeznek az alábbi elvek, attitűdök mentén megélni:
• Az étkezés egy örömteli aktus, amit a családdal, barátokkal lehet élvezni.
• Az ételeket lehetőség szerint azok szezonjának idején kell enni.
• Az étel előállítója és fogyasztója kapcsolatban vannak egymással.
• Védeni és szorgalmazni kell az ételek és alapanyagok sokféleségét (származási helyük, készítőjük, biológiai adottságaik, receptjük és más megkülönböztető tulajdonoságaik szerint).
• Az élelmiszer kisüzemi előállítása fontos és támogatni való tevékenység.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Balatoni szállásárak 2025-ben: mérsékelt drágulás, de a főszezon még hozhat meglepetéseket
Ahogy közeledik a hosszú hétvége és az előszezon, egyre többen…
Tovább olvasom >NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Erős volt a turizmus első negyedéve – ágazati kitekintő
Bár márciusban 6%-kal elmaradt a turisztikai vendégforgalom a tavalyi szinttől,…
Tovább olvasom >