A sertéshús ára hajtja fel a kínai inflációt
Társadalmi elégedetlenséget gerjeszt és jelentős mértékben felfelé hajtja az inflációt a sertéshús árának drágulása Kínában. A vezetés mindent megtesz a készletek növelésére.
Hiába mérséklődött némiképp augusztusban az infláció Kínában, a rendkívül magas élelmiszerárak továbbra is komoly aggodalmat okoznak mind a lakosság, mind pedig a kormány számára. Mindenek előtt a sertéshús árának alakulására szegeződik kiemelt figyelem: a kínai konyha kedvelt alapanyagának ára júliusban az előző évhez képest 57 százalékkal nőtt, s ez a trend némiképp csökkenő mértékben, de augusztusban is folytatódott, ekkor éves szinten 47 százalékos volt a drágulás. A statisztikákból úgy tűnik, még a szeptember sem hoz enyhülést: a hónap első két hetében a megelőző hetekhez képest 0,8 és 0,7 százalékos árnövekedést regisztráltak.
A sertésszűke az elmúlt évek gazdasági fejlődésének következménye: a növekvő életszínvonal növekvő keresletet hozott magával, az évente elfogyasztott disznóhús mennyisége az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal, 52,5 millió tonnára duzzadt. Összehasonlításként: a csirkehús-fogyasztás ennek alig egynegyede, a marhahús-fogyasztás pedig mindössze egynyolcada.) Jelenleg a világ összes sertésének a felét – mintegy 500 millió állatot – Kínában tenyésztik, a gazdák azonban nem képesek lépést tartani a növekvő kereslettel.
A kínálat szűkössége mellett a dráguló takarmányárak és a növekvő munkabérek is felfelé hajtják az árakat. A probléma megoldására júliusban a kormány 2,5 milliárd jüan (83,5 milliárd forint) elkülönítését ígérte, ezt az összeget disznófarmok alapítására és a tenyésztési technikák javítására fordítanák. Emellett Kína szükség esetén piacra engedhető nemzeti sertéshús-készlettel is rendelkezik, a 220 ezer tonna fagyasztott tartalék azonban túl kevés ahhoz, hogy a keresletet kielégítse, vagyis valószínűleg nem nyomná le az árakat jelentős mértékben.
Augusztus közepén arról is lehetett hallani, hogy a vezetés az import további növelését tervezi. Az idei év első felében már több, mint 126 ezer tonna disznóhús érkezett külföldről, 43,4 százalékkal több, mint 2010-ben. A behozatal fokozásával elsősorban az amerikai tenyésztők járnának jól, az USA-ból származik az import fele, a tavalyi mennyiség ötszöröse. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >