A salátakeverékeknél talált jelölési hibák miatt bírságol a Nébih
Előrecsomagolt salátakeverékeket és azok legfőbb összetevőjét a jégsalátákat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a szakemberek 10 salátakeveréknél találtak jelölési hibákat, amelyek miatt az érintett gyártókra várhatóan 500 ezer forintos bírságot szab ki a hivatal – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.
A laboratóriumi ellenőrzéseken, ahol vizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok vagy növényvédőszer-maradékok, a csomagolóanyagoknál pedig többek között a fémvegyületek kioldódását, valamennyi termék (12 jégsaláta és 23 előrecsomagolt salátakeverék) megfelelt az előírásoknak – tették hozzá.
Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy két esetben a friss jégsalátáknál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki a laborvizsgálatok, ami miatt az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul.
A talált jelölési problémák közül példaként említették, hogy a gyártók az összetevőket nem megfelelő sorrendben tüntették fel, rosszul használták a változó arányú jelölést, az előírtnál kisebb betűmérettel írták ki a nettó tömeget, illetve, hogy a csomagoláson szereplő összetevők eltértek a gyártmánylapon leírtaktól.
Kiemelték: a 23 salátakeverék közül végül 19-nél indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt, 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege 500 000 forint. A kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesíti a Nébih az előállítókat.
A salátakeverékeket Magyarországon csomagolták, a jégsalátákat – egy spanyol termék kivételével – mind az országban termesztették. A hatóság felügyelői két előállítónál és két termelőnél helyszíni ellenőrzést is végeztek – olvasható a Nébih közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ősszel indul az öntözésfejlesztési pályázatok kérelembenyújtásának következő köre
Szeptember elején a mezőgazdasági üzemen belüli kisebb léptékű öntözésfejlesztések támogatására…
Tovább olvasom >Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához
A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban…
Tovább olvasom >A Tesco élelmiszermentő hősei 73%-kal csökkentették a vállalat élelmiszer-hulladékát
A Tesco nemrég publikált, kilencedik élelmiszerhulladék-jelentésében a vállalat a működésében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Elkötelezett a kormány a hazai feldolgozóüzemek támogatása mellett
Újabb támogatói döntések születettek az élelmiszeriparban: a feldolgozó üzemek komplex…
Tovább olvasom >KSH: a bruttó átlagkereset 704 400 forint volt júniusban, 9,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit
2025. júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 704…
Tovább olvasom >