A S.Pellegrino bemutatta a Young Chef 2020 nemzetközi döntőjének zsűritagjait
Kiderült, hogy kik lesznek a május 7-9. között Milánóban zajló S.Pellegrino Young Chef 2020 szakácsverseny döntőjének zsűritagjai. A megmérettetésen a közép-európai elődöntő nyertese, Koppány Levente képviseli hazánkat.
A S.Pellegrino Young Chef a fiatal tehetségeknek teret adó platform és a gasztronómia jövőjének elkötelezett támogatója. A szakácsverseny korábban lezajlott régiós döntőin a világ minden tájáról érkező 134 fiatal mutathatta be főzőtudományát élőben a 12 különböző régió nemzetközi zsűrijének. A továbbjutó 12 döntős a gasztronómia 7 legendás képviselője előtt mérheti össze tudását. A nyertest kiválasztó ‘Hét Bölcs’ (Seven Sages) szerint a fogás mögött meghúzódó kultúra és etika különbözteti meg a séfet a jövőben – ez alapvető mérlegelési szempont a döntő nyertesének kiválasztásakor.
A ‘Hét Bölcs’:
- Mauro Colagreco olasz-argentin séf, aki három Michelin-csillagos éttermével, a francia Mentonban található Mirazurral a Világ 50 Legjobb Étterme Díj 2019 első helyezettje lett. Célja, hogy helyi alapanyagok használatával biztosítsa a legjobb minőséget. Hitvallása, hogy „séfként legfőbb kötelezettségünk szem előtt tartani a fenntarthatóságot és a bolygónk jövőjét.”
- Andreas Caminada svájci séf és vállalkozó, aki éttermében, a Schloss Schauensteinben megőrizte a három Michelin-csillagos minősítést. Legfontosabb számára, hogy hű maradjon a gyökereihez, így kizárólag szezonális hozzávalókból dolgozik, amelyeket a kastélyt körülvevő földekről és helyi termelőktől szerez be. 2019-ben elnyerte a Világ 50 Legfenntarthatóbb Étterme Díjat a Schloss Schauensteinben tanúsított környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásáért.
- Clare Smyth az első női brit séf, aki megszerezte és azóta is tartja a három Michelin-csillagot. 2018-ban a Világ 50 Legjobb Étterme díjátadón a Világ Legjobb Női Séfjeként ismerték el. Brit konyhájának alapanyagait hosszas kutatómunka után helyi termelőktől és független kisüzemekből szerzi be, szem előtt tartva az etikus és fenntartható termelés szempontjait.
- Pim Techamuanvivit a 2017 óta egy Michelin-csillaggal rendelkező bangkoki Nahm étterem konyhafőnöke, illetve a 2015 óta egy Michelin-csillagos Kin Khao és a nemrég újranyitott San Francisco-i Nari étterem séfje és tulajdonosa. A fenntarthatóság és az élelmiszerpazarlás megelőzésének elkötelezett támogatójaként helyi kisüzemekkel, halászokkal és kistermelőkkel dolgozik együtt, így támogatva a thai konyhát.
- Enrico Bartolini jelenleg a legtöbb csillaggal rendelkező olasz séf. Étterme, az Enrico Bartolini – Mudec 2019-ben három Michelin-csillagot kapott – ezzel 25 év után újra található három Michelin-csillagos étterem Milánóban. Hitvallása az, hogy a kortárs irányvonalat a klasszikussal ötvözze: a hagyományokat az innovációval és a végtelen kísérletezéssel elegyíti, hogy új ízeket hozzon létre, amelyek tele vannak emlékekkel.
- Manoella Buffara brazil séf, tanulmányait Olaszországban végezte. Manu nevű étterme az Érdemes rá figyelni jelölést kapta a Latin-Amerika 50 Legjobbja 2018-as ranglistán. A fenntarthatóság támogatása érdekében egy olyan modellt alkotott, melyben a városi kerteken, közösen nevelt növényeken keresztül a természet védelme mindenki feladata.
- Gavin Kaysen, a minneapolisi Spoon and Stable étterem tulajdonosa egy tehetséges amerikai séf, aki egyben úttörő vállalkozó is. Kaysen hisz abban, hogy a konyhaművészet területén továbbra is jelentős szerepe van a mentortevékenységnek, ezért elkötelezetten támogatja a fiatal tehetségek következő generációját konyhai készségeik fejlesztésében. A nonprofit Ment’or BKB Alapítvány (korábban Bocuse d’Or USA Alapítvány) egyik alapítója, és részt vett a S.Pellegrino Young Chef 2018-as rendezvényén, amely során az amerikai csapat nyertes jelöltjét mentorálta.
A bírák a döntősöket három fő területen értékelik – technikai készségek, kreativitás és személyes hitvallás – ugyanakkor mérlegelik azt is, hogy a jelöltek az étel révén milyen pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra. Az a séf nyeri meg a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyét, aki a leginkább eleget tesz a zsűri által szabott követelményeknek.
Az idei évi kulináris utazáson egy egynapos fórum is helyet kap, amelyet a fenntartható gasztronómiának szentelnek, és amelynek kurátora a S.Pellegrino és az Acqua Panna által támogatott Fine Dining Lovers, a globális gasztronómia vezető online közössége. A feltörekvő és a legjobb szakácsok felváltva lépnek fel a színpadra, hogy megosszák véleményüket és tapasztalataikat a konyhai kultúráról és a fenntartható gyakorlatokról: a világhírű séf, Massimo Bottura külön előadást tart majd az eseményen.
A Fine Dining Lovers oldalon keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a S.Pellegrino Young Chef 2020-as versenyébe: kövessék az eseményeket a www.finedininglovers.com oldalon és a @finedininglovers közösségi média felületeken.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >