A quinoa fogyasztásával megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a prediabéteszt
Egy spanyolországi tanulmány szerint a quinoa beépítése a rendszeres étrendbe megakadályozhatja a II-es típusú cukorbetegség kialakulását, mert segít a glükózszint változásainak szabályozásában és bizonyos szív- és érrendszeri betegségekre is pozitív hatással lehet.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/pexels-karen-laark-boshoff-9893176-scaled.jpg)
A quinoa a dél-amerikai Andok hegységéből származó álgabona
„A quinoa fogyasztása az étrendünkben gyakran fogyasztott gabonafélék részleges helyettesítőjeként előnyös a glükózcsúcsok szabályozásában, és segíthet az anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében” – mondta Dr. Diana Díaz Rizzolo, a kutatás fő szerzője, az Universitat Oberta de Catalunya professzora.
A Nutrient-ben megjelent tanulmányban három férfi és hat nő vett részt, akik 65 év felettiek voltak, és az éhgyomri vércukorszint-vizsgálat során pozitívnak bizonyultak a prediabetesre. A kísérlet során egy folyamatos vércukorszint-monitort is használtak, amely a nap minden percében ellenőrizte a résztvevők glükózszintjét.
A tanulmány megjegyzi, hogy a prediabéteszes emberek 70%-ánál II-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem kezelik megfelelően.
A quinoa a dél-amerikai Andok hegységéből származó álgabona, amit rendkívül táplálónak találtak: aminosavakat, rostot, fehérjét és összetett szénhidrátot tartalmaz. Magas az ásványi anyag-, például a magnézium, a vas és a kalcium tartalma is. Ezenkívül polifenolokat is tartalmaz, egy antioxidáns mikroelemet, amelyről kimutatták, hogy csökkenti az egerek vércukorszintjét.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/quinoa-g342926fbe_1920.jpg)
A quinoa lehet az egyik megoldás a cukorbetegség megelőzésére?
Tápértéke miatt a kutatók azt feltételezték, hogy a quinoa pozitív hatással lehet egyes szív- és érrendszeri betegségekre és más anyagcsere-betegségekre, például a II-es típusú cukorbetegségre, amely a világ egyik vezető korai halálozási oka.
A cukorbetegek vércukorszintje megugrik étkezés után, mert hasnyálmirigyük nem termel elegendő inzulint, vagy szervezetük nem képes kimutatni az inzulint. A quinoa-alapú diéta segített csökkenteni ezeket a csúcsokat.
„Úgy gondoljuk, hogy ez magának a quinoának a táplálkozási összetételének köszönhető, mivel több egészséges zsírt és több fehérjét tartalmaz, valamint alacsony a glikémiás indexe” – fejti ki Rizzolo.
A prediabéteszben – cukorbetegség előtti állapotban – szenvedők 70%-ánál II-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem kezelik megfelelően. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy az időskor előrehaladtával a prediabetes II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is nő, és hogy minden tizedik embernél alakul ki II-es típusú cukorbetegség, és az Egészségügyi Világszervezet jelentései szerint 2019-ben világszerte 1,5 millió ember halt meg ebben a kórban.
„Összehasonlítottuk a vércukorszinteket, és azt találtuk, hogy amikor a résztvevők quinoát ettek, vércukorszintjük alacsonyabb volt, mint a szokásos étrendjüknél” – mondja Rizzolo. „Ez döntő fontosságú, mert ezek az étkezés utáni vércukorszint-emelkedések meghatározó tényezői a 2-es típusú cukorbetegség progressziójának.”
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/quinoa-g9ce14e951_1920.jpg)
A quinoa fogyasztása csökkenti a vércukorszintet – állapították meg a spanyol kutatók
A kutatók 28 napon keresztül figyelték kilenc résztvevő vércukorszintjét, amelyet rendszeres étrendjük okozott, majd egyes ételeiket quinoa alapú alternatívákkal helyettesítették, és további 28 napon keresztül figyelték őket.
„Vizsgálatunkban fontos volt, hogy az önkéntesek megtartsák a megszokott élelmiszer-fogyasztásukat, és a szokásos fogyasztásuk alapján csak a gabonafélékből, gumókból és származékokból származó adagot módosítsák” – hangsúlyozza Rizzolo. „A 100%-ban quinoaliszt alapú élelmiszerek előállítása gyakorlatilag nem létezik, mivel a kereskedelmi forgalomba kerülők általában más lisztek, például rizs vagy búza keverékét is tartalmazzák.”
William Bradford Nichols / Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein
A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója
A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással…
Tovább olvasom >A hulladék körforgásáról fejlesztett új oktatási modulokat a Coca-Cola Magyarország
A körforgásos gazdaság alapjairól, és a víz, valamint az energia körforgásáról szóló, online tananyag…
Tovább olvasom >