A quinoa fogyasztásával megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a prediabéteszt
Egy spanyolországi tanulmány szerint a quinoa beépítése a rendszeres étrendbe megakadályozhatja a II-es típusú cukorbetegség kialakulását, mert segít a glükózszint változásainak szabályozásában és bizonyos szív- és érrendszeri betegségekre is pozitív hatással lehet.

A quinoa a dél-amerikai Andok hegységéből származó álgabona
„A quinoa fogyasztása az étrendünkben gyakran fogyasztott gabonafélék részleges helyettesítőjeként előnyös a glükózcsúcsok szabályozásában, és segíthet az anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében” – mondta Dr. Diana Díaz Rizzolo, a kutatás fő szerzője, az Universitat Oberta de Catalunya professzora.
A Nutrient-ben megjelent tanulmányban három férfi és hat nő vett részt, akik 65 év felettiek voltak, és az éhgyomri vércukorszint-vizsgálat során pozitívnak bizonyultak a prediabetesre. A kísérlet során egy folyamatos vércukorszint-monitort is használtak, amely a nap minden percében ellenőrizte a résztvevők glükózszintjét.
A tanulmány megjegyzi, hogy a prediabéteszes emberek 70%-ánál II-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem kezelik megfelelően.
A quinoa a dél-amerikai Andok hegységéből származó álgabona, amit rendkívül táplálónak találtak: aminosavakat, rostot, fehérjét és összetett szénhidrátot tartalmaz. Magas az ásványi anyag-, például a magnézium, a vas és a kalcium tartalma is. Ezenkívül polifenolokat is tartalmaz, egy antioxidáns mikroelemet, amelyről kimutatták, hogy csökkenti az egerek vércukorszintjét.

A quinoa lehet az egyik megoldás a cukorbetegség megelőzésére?
Tápértéke miatt a kutatók azt feltételezték, hogy a quinoa pozitív hatással lehet egyes szív- és érrendszeri betegségekre és más anyagcsere-betegségekre, például a II-es típusú cukorbetegségre, amely a világ egyik vezető korai halálozási oka.
A cukorbetegek vércukorszintje megugrik étkezés után, mert hasnyálmirigyük nem termel elegendő inzulint, vagy szervezetük nem képes kimutatni az inzulint. A quinoa-alapú diéta segített csökkenteni ezeket a csúcsokat.
„Úgy gondoljuk, hogy ez magának a quinoának a táplálkozási összetételének köszönhető, mivel több egészséges zsírt és több fehérjét tartalmaz, valamint alacsony a glikémiás indexe” – fejti ki Rizzolo.
A prediabéteszben – cukorbetegség előtti állapotban – szenvedők 70%-ánál II-es típusú cukorbetegség alakul ki, ha nem kezelik megfelelően. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy az időskor előrehaladtával a prediabetes II-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye is nő, és hogy minden tizedik embernél alakul ki II-es típusú cukorbetegség, és az Egészségügyi Világszervezet jelentései szerint 2019-ben világszerte 1,5 millió ember halt meg ebben a kórban.
„Összehasonlítottuk a vércukorszinteket, és azt találtuk, hogy amikor a résztvevők quinoát ettek, vércukorszintjük alacsonyabb volt, mint a szokásos étrendjüknél” – mondja Rizzolo. „Ez döntő fontosságú, mert ezek az étkezés utáni vércukorszint-emelkedések meghatározó tényezői a 2-es típusú cukorbetegség progressziójának.”

A quinoa fogyasztása csökkenti a vércukorszintet – állapították meg a spanyol kutatók
A kutatók 28 napon keresztül figyelték kilenc résztvevő vércukorszintjét, amelyet rendszeres étrendjük okozott, majd egyes ételeiket quinoa alapú alternatívákkal helyettesítették, és további 28 napon keresztül figyelték őket.
„Vizsgálatunkban fontos volt, hogy az önkéntesek megtartsák a megszokott élelmiszer-fogyasztásukat, és a szokásos fogyasztásuk alapján csak a gabonafélékből, gumókból és származékokból származó adagot módosítsák” – hangsúlyozza Rizzolo. „A 100%-ban quinoaliszt alapú élelmiszerek előállítása gyakorlatilag nem létezik, mivel a kereskedelmi forgalomba kerülők általában más lisztek, például rizs vagy búza keverékét is tartalmazzák.”
William Bradford Nichols / Food Ingredients First
Kapcsolódó cikkeink
Vonzások és választások
Az Eventrend cégcsoport 2024 végén reprezentatív kérdőíves kutatást végzett közel…
Tovább olvasom >A generált reklámok negatívan befolyásolhatják a fogyasztói percepciót
Az NIQ legújabb kutatása szerint az AI által készített reklámok…
Tovább olvasom >Az IKEA kutatása szerint a magyarok 77 százaléka mobilozik az ágyban
Az alvás elengedhetetlen a testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. Az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >