A pohár formájától is függ, milyen ütemben isszuk az alkoholt
A pohár formájától is függ, hogy milyen ütemben isszuk meg belőle a sört – állapították meg a Bristoli Egyetem kísérleti pszichológusai, akik a témában készült tanulmányukat a PLoS ONE című tudományos folyóiratban ismertették.
Angela Attwood és kutatócsoportja 159 felnőtt férfit és nőt vont be a kísérletbe. A résztvevőket filmre vették, miközben vagy sört, vagy alkoholmentes üdítőitalt kaptak különböző formájú poharakban. A 3 deciliteres poharak, melyekben a sört és az üdítőt kapták a kísérleti alanyok, vagy egyenes falúak voltak, vagy gömbölydedek.
Az üdítőitalok esetében nem volt különbség az ital elfogyasztásának időtartamában, az egyenes falú és a gömbölyű falú poharakat is körülbelül 7 perc alatt ürítették ki az önkéntesek. A sör esetében azonban más volt a helyzet. A gömbölyű poharakból ebben az esetben is körülbelül hét perc alatt fogyott el az ital, ám az egyenes falú poharakból átlagosan 11 percen át kortyolgatták sörüket a résztvevők. A kutatók feltételezik, hogy alkoholos italnál valamiféle ütemezést szabunk meg magunknak arra, hogy milyen gyorsan fogyjon el az előttünk lévő adag, és ezt az ütemezést könnyebb egyenes falú pohár esetében kivitelezni, mert könnyebb megbecsülni az ital mennyiségét. Elképzelésüket számítógépes teszttel is ellenőrizték, amelyben a képernyőn megjelenített pohár italról kellett a résztvevőknek eldönteniük, hogy az kevesebb vagy több-e a felénél.
Úgy találták, hogy a gömbölyű poharak esetében jóval többet tévedtek becslésükkel az önkéntesek, mint az egyenes falú poharak esetében. Mivel a kísérletben csak egy pohár ital elfogyasztását követték nyomon, arra nem adnak választ az eredmények, hogy egy hosszabb társasági esemény, parti alatt milyen hatása lehet a pohár formájának az alkoholfogyasztás ütemére. Attwood mindenesetre azt javasolja, hogy a pubok cseréljék ki poharaikat az egészségesebb italozás érdekében, hogy ezzel „visszaadják az embereknek a kontrollt” – idézte a BBC hírszolgálata. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >