A pivo 450 árnyalata
Mi magyarok többnyire axiómaként kezeljük, hogy a cseh sör jó! De mit kezdjünk azzal, hogy Csehországba betört a sörforradalom? És miért érdekes az, ha egy budapesti kocsmáros ennek a régi-új sörkultúrának a terjesztését választja hivatásának?
A hagyományosan fejlett sörkultúrájú országok termékei közül a cseheket ismerjük legközelebbről; Magyarországon generációk szocializálódtak cseh(szlovák) sörök mellett. Ám még a különleges sörök hazai kedvelői számára is valami teljesen szokatlant fogalmaz meg a cseh kraft sörök világa.
Az elmúlt húsz évben Csehországban színre lépett 450 új sörfőzde, és ma egyre kevesebb azok száma, ahol csak alsóerjesztésű söröket főznek. A jellemzően még mindig az USA-ból induló új sörtrendek, új típusok, technológiák rövid időn belül, az európai élvonallal egy időben jelennek meg cseh barátainknál is, sőt, a žateci komló új nemesítéseivel maguk a csehek is diktálják a divatot.
Magyarországon nagy feladat (volt) az „igazi cseh sör a világos láger” sztereotípia falat áttörni, tudatosítani a fogyasztókkal, hogy a pilsenin túl is van élet, és szélesebb fogyasztói réteggel elfogadtatni, hogy a „cseh sör” többé nem az olcsó sör szinonimája.
Az első repedések ezen a falon 15 évvel ezelőtt, az első budapesti cseh sörfesztiválon keletkeztek, amikor 4-5 regionális cseh sörfőzdének nagyjából kéttucatnyi sörét lehetett kóstolni a Városháza téren. A cseh sörök magyarországi reneszánsza – és forradalma – erre az időpontra datálható.
Kulcsszerepet játszott ebben a folyamatban egy budapesti „kocsmáros”, Orvos Miklós, aki behozta ezeket a söröket arra az első cseh sörfesztiválra, majd a hatalmas közönségsikerre alapozva nem sokkal később megnyitotta a híres cseh íróról, Bohumil Hrabalról elnevezett sörözőjét, ahol azóta is csak cseh regionális és kisüzemi főzdékből származó söröket csapolnak.
A Hrabal azonban az első pillanattól kezdve több, mint egyszerű söröző, közösségi tér is, ahol a cseh sörkultúra mellett „igazi” kultúrával is feltöltődhetnek a vendégek, volt itt már kiállítás (A Hrabal-galaxis pillanatképei), és rendszeresek a Hrabal Asztaltársaság nyilvános összejövetelei cseh és magyar írók, műfordítók, színészek részvételével. Teszik ezt nyolcféle csapolt sör társaságában, amit tipikus cseh sörkorcsolyák egészítenek ki – mindez egyedülállónak mondható Magyarországon.
A Hrabal ezzel együtt klasszikus cseh stílusú söröző, zömében klasszikus cseh lágerekkel 2-3 sörfőzdéből, de ezek mellett – folyamatosan változó kínálattal – 3-4 csapon jelen van a kraft is azoknak, akik a cseh újhullámos sörfőzdékkel is szeretnének megismerkedni.
A feketeöves kraftrajongóknak pedig pár lépéssel a Hrabal mellett valamivel több, mint három éve nyílt meg a Hetedik Lépcső sörbár, szintén Orvos Miklós üzemeltetésében, amely kifejezetten a – hősünk által felkutatott és kiválasztott – cseh kraft sörökre specializálódott. A Hrabalnál jóval minimalistább, modern enteriőrben a söröké az abszolút főszerep; a nyolc csapon folyamatosan cserélődő sörválasztékot a hűtőkben található 50-60-féle palackozott sör egészíti ki. A többféle sör kóstolását a kisebb kóstolóadagok és a kívánság szerint összeállított kóstolósorok teszik lehetővé.
Ehhez a hatalmas, rendszeresen változó választékhoz persze az is kell, hogy Orvos saját cégével hozza be a söröket, és heti rendszerességgel járjon Csehországba. Gasztrós hasonlattal azt is mondhatjuk, úgy járja ő a cseh sörfőzdéket, ahogy a séfek a termelői piacokat, és mindig a legfrissebbet, a legújabbat és a legérdekesebbet hozza el a cseh sörök hazai rajongóinak.
Két hely szinte egymás mellett, kétféle pozicionálás, folyamatosan új ízek a választékban – mindez jó iskola, jó „játék”, igazi műhely sörínyenceknek.
A másfél évtized alatt felépített cseh sör-gasztro-kultúra galaxist a Vétek György szakíró által szerkesztett Hetedik Lépcső nyomtatásban is megjelenő magazin egészíti ki, amely a cseh sörfőzdékről, sörökről, sörfesztiválokról, gasztronómiáról és általában a cseh kultúráról szolgál információkkal, érdekes olvasmányokkal. //
Kapcsolódó cikkeink
Alkalmazott művészet
Bár a magyar sörpiac fejlődési irányát a prémium kategóriájú sörök…
Tovább olvasom >Formabontóan új, saját sört készítettek a BGE hallgatói
Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >