A pánikvásárlás az igazi gond, nem az áruhiány
A COVID-járvány durván érintette a gazdaság több szektorát, azonban a feltételezések ellenére a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem állt le. Ellenben azonnali és látványos problémát okozott az inkább pszichológiai okokra visszavezethető pánikvásárlás. A valódi veszély épphogy nem a végfogyasztókat fenyegeti, hanem az ellátási lánc többi szereplőjét.
Amellett, hogy a probléma egyelőre inkább logisztikai, a sertéspestis vagy a madárinfluenza nagyobb károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, mint a koronavírus. Társadalmi oldalról az idénymunkások ingázása és a bevétel nélkül maradtak élelmiszerrel való ellátása jelenti az igazi kihívást. Mindeközben a válság arra is rámutatott, hogy versenyképesebbé és minőségibbé kell tenni a magyar élelmiszeripart, amiben ugyanúgy van szerepe és jelentősége a nagy- és kistermelőknek, valamint a jogszabályalkotóknak.
Bővebben a rettegési fogyasztásról az Index cikkében…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >