A pánikvásárlás az igazi gond, nem az áruhiány
A COVID-járvány durván érintette a gazdaság több szektorát, azonban a feltételezések ellenére a mezőgazdaság és az élelmiszeripar nem állt le. Ellenben azonnali és látványos problémát okozott az inkább pszichológiai okokra visszavezethető pánikvásárlás. A valódi veszély épphogy nem a végfogyasztókat fenyegeti, hanem az ellátási lánc többi szereplőjét.
Amellett, hogy a probléma egyelőre inkább logisztikai, a sertéspestis vagy a madárinfluenza nagyobb károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, mint a koronavírus. Társadalmi oldalról az idénymunkások ingázása és a bevétel nélkül maradtak élelmiszerrel való ellátása jelenti az igazi kihívást. Mindeközben a válság arra is rámutatott, hogy versenyképesebbé és minőségibbé kell tenni a magyar élelmiszeripart, amiben ugyanúgy van szerepe és jelentősége a nagy- és kistermelőknek, valamint a jogszabályalkotóknak.
Bővebben a rettegési fogyasztásról az Index cikkében…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Tízezer autó károsanyag-kibocsátását ellensúlyozta tavaly itthon egy jótékonysági szervezet
2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert…
Tovább olvasom >50 milliárd eurót fektet AI-fejlesztésbe az Alibaba
Az Alibaba 380 milliárd jüant (kb. 50 milliárd eurót) fordít…
Tovább olvasom >Megérkezett az Egyesült Királyságba a Planet A Foods kakaómentes csokoládéja
A németországi Planet A Foods belépett az Egyesült Királyság piacára,…
Tovább olvasom >