A palócleves nem palóc – így született meg a magyar gasztronómia egyik ikonikus étele
Kevesen tudják, hogy a palócleves, amelyet ma a magyar konyha egyik legnépszerűbb fogásaként tartunk számon, valójában nem a palóc vidék szülötte. A recept közel 150 éve Budapesten, Gundel János konyháján született – Mikszáth Kálmán, a „legnagyobb palóc” tiszteletére, fejti ki a Pénzcentrum.
A Pénzcentrum összeállítása szerint a palócleves eredete egy elegáns fővárosi étteremhez kötődik, ahol Gundel János alkotta meg a levest Mikszáth Kálmán számára. A korabeli történetek szerint az író egy olyan ételt kért tőle, „amely magában foglalja a magyar konyha minden zamatát” – így született meg a paprikás, tejfölös, zöldséges, raguleves-jellegű fogás, amely hamar a vendégek kedvencévé vált.
Bár a neve alapján sokan a palóc népcsoport ételének vélik, a leves valójában Mikszáth származásának állít emléket. Az író, aki a mai Szlovákia területén fekvő Szklabonyán született, büszkén vállalta palóc gyökereit, és több művében – például A jó palócok és A tót atyafiak című kötetekben – is feldolgozta azokat.
Írói inspiráció a konyhában
Mikszáth nemcsak irodalmi nagyság volt, hanem a gasztronómia iránt is szenvedélyesen érdeklődött. Szegedi éveiben étteremkritikákat írt, Budapesten pedig gasztronómiai cikkeket publikált, köztük a Magyar konyha című írást. Kedvencei között szerepelt a töltött káposzta – „az ételek királya” –, a paprikás malacpörkölt és a kemencében sült pecsenyék.
Az eredeti recept és mai változatai
A 19. század végi eredeti recept ürühússal, külön főzött zöldségekkel és tejfölös habarással készült. Az idők során azonban számos változat született: ma már sertéssel, marhával, sőt pulykával is készítik, de a zöldbab minden verzióban kötelező eleme. A leves hagyományosan pörköltalappal indul, majd savanyítással és friss kaporral zárul – ez adja meg a palócleves jellegzetes, frissítő ízvilágát.
A 20. század második felében a palócleves az éttermek és menzák állandó fogása lett, népszerűségét egyszerű elkészíthetőségének, laktató jellegének és maradékmentő funkciójának köszönheti: gyakran pörköltből „újragondolt” ételként került az asztalra.
A magyar konyha ikonja lett
Ma a palócleves a magyar gasztronómia egyik szimbóluma, amely egyszerre hordozza a nemzeti ízek hagyományát és a városi vendéglátás kreatív megújulását. Ahogy a Gundel-dinasztia többi újítása, ez az étel is túlnőtt eredeti kontextusán – és a hétköznapok részévé vált.
A palócleves tehát nem népi eredetű étel, hanem a magyar gasztronómia egyik legszebb példája arra, hogyan válhat egy kulináris gesztusból országos hagyomány.
Kapcsolódó cikkeink
Európai Nyúlhús Napok 2025. október 4-5-én
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mit eszik valójában a gyerek az iskolában? Országos kutatás a gyermekek étkezési szokásairól és az élelmiszerpazarlásról
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ízutazás az Auchanban: 13 nemzet konyhájával várják a vásárlókat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árérzékeny fogyasztók, növekvő elvárásokkal
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Klímavédelmi felügyeleti díj: közeleg a befizetési határidő
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Variációk egy témára: palackdugók
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >