A növényvédelem valamennyiünk védelme
A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, az agrárkörnyezet védelmét, különösen termőföldjeink megőrzését, a talajvédelmet és a fenntartható, integrált növényvédelmet, növényegészségügyet – fogalmazott köszöntőjében Kardeván Endre, a Siófokon megtartott Növényvédelmi Bizottság ülésén.
Az élelmiszerlánc–felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az újjáalakult testület előtt elmondta: az októberben elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia célja az ember és a társadalom védelme, annak biztosítása, hogy mindenkor egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek legyenek elérhetőek, valamint ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítsanak.
A Nemzeti Vidékstratégia is megfogalmazza, hogy az élelmiszer- és az élelmiszer ellátás biztonságának szavatolása, a kiszolgáltatottság csökkentése, a minőség-ellenőrzés megerősítése, ezek fenntartása kiemelten fontos, s mindebben jelentős szerepe van a Növényvédelmi Bizottságnak – mondta Kardeván Endre.
A testület siófoki újjáalakulásánál a hazai növényvédelmi- és agrárkutatás jeles személyiségei, az innovatív fejlesztés és kereskedelem, a szakigazgatás, az érdekvédelmi szervezetek és a termelők is képviseltették magukat. Az egész nap tartó, sajtónyilvános eseményen egyebek mellett a szakemberek megvitatták a növényvédőszerek kijuttatásához használt berendezések időszakos felülvizsgálatának kérdéskörét, aktualizálták és elfogadják a Növényvédelmi Módszertani gyűjtemény fejezeteit, és szó esett a neonikotinoid hatóanyagcsoport felfüggesztésének aktuális kérdéseiről is. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Májusban tovább nőtt Kína ipari termelése és kiskereskedelmi forgalma
Májusban tovább nőtt az ipari termelés Kínában, de hat hónapja…
Tovább olvasom >A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >