A növényvédelem valamennyiünk védelme
A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, az agrárkörnyezet védelmét, különösen termőföldjeink megőrzését, a talajvédelmet és a fenntartható, integrált növényvédelmet, növényegészségügyet – fogalmazott köszöntőjében Kardeván Endre, a Siófokon megtartott Növényvédelmi Bizottság ülésén.
Az élelmiszerlánc–felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az újjáalakult testület előtt elmondta: az októberben elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági stratégia célja az ember és a társadalom védelme, annak biztosítása, hogy mindenkor egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek legyenek elérhetőek, valamint ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítsanak.
A Nemzeti Vidékstratégia is megfogalmazza, hogy az élelmiszer- és az élelmiszer ellátás biztonságának szavatolása, a kiszolgáltatottság csökkentése, a minőség-ellenőrzés megerősítése, ezek fenntartása kiemelten fontos, s mindebben jelentős szerepe van a Növényvédelmi Bizottságnak – mondta Kardeván Endre.
A testület siófoki újjáalakulásánál a hazai növényvédelmi- és agrárkutatás jeles személyiségei, az innovatív fejlesztés és kereskedelem, a szakigazgatás, az érdekvédelmi szervezetek és a termelők is képviseltették magukat. Az egész nap tartó, sajtónyilvános eseményen egyebek mellett a szakemberek megvitatták a növényvédőszerek kijuttatásához használt berendezések időszakos felülvizsgálatának kérdéskörét, aktualizálták és elfogadják a Növényvédelmi Módszertani gyűjtemény fejezeteit, és szó esett a neonikotinoid hatóanyagcsoport felfüggesztésének aktuális kérdéseiről is. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >