A Nébih szakemberei jelölési és minőségi hibákat tártak fel a grillezhető sajtok terméktesztjén
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 33 magyar előállítású grillezhető sajt Szupermenta őszi terméktesztjén jelölési és minőségi hibákat állapítottak meg, egy esetben a gyártási körülmények nem feleltek meg a higiéniai előírásoknak – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a tesztelt 24 üzemi grillsajt között 16 natúr és 8 füstölt szerepelt, a 9 kistermelői sajt közül 6 natúr, 3 pedig füstölt volt. Kiszerelésüket tekintve 150-250 gramm között mozogtak, de egyedi mérlegelésű termékek is előfordultak.
Részletezték, hogy a mikrobiológiai vizsgálatoknál a szakemberek ellenőrizték a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermék előírásainak való megfelelést, például a sajtok víztartalmát a zsírmentes szárazanyagban, valamint a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmukat. A hibásként azonosított grillsajtoknál a hatóság a termékek jelölését is teljeskörűen megvizsgálta.
Egy grillsajtban az E. coli technológiai higiéniai kritérium „nem megfelelőnek” minősült, ami elsősorban arra utal, hogy a gyártás körülményei nem feleltek meg a higiéniai követelményeknek. A kimutatott mennyiség nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, azonban a kedveltségi vizsgálatból a terméket kizárták. Az érintett gyártónak a gyártási higiéniát, és a nyersanyag-kiválasztást javítania kell.
A közleményben kitértek arra, hogy egy grillsajton hibásan tüntették fel a „kemény” állományjellemzőt, mivel az a zsírmentes sajtanyagban lévő víztartalma alapján „félkemény” kategóriába tartozik.
Két másik terméknél a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalom meghaladta a jelölésen feltüntetett minimumértékhez képest engedélyezett eltérést. A jelölésvizsgálat során összesen hét termékkel adódott probléma, például a megnevezéssel és a tápértékjelöléssel kapcsolatban merültek fel hiányosságok. A Nébih az érintett termékek gyártói ellen hatósági eljárást indított. Egyes kistermelői sajtok sem feleltek meg teljes mértékben a jelölési szabályoknak, ezért ezek előállítóit felszólították a hibák javítására.
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket natúr, füstölt és kistermelői grillsajt kategóriában.
Értékelésük alapján a natúr kategória legkedveltebb grillsajtjai között az Auchan natúr grillsajt, a Breier Farm natúr grillsajt, a Patinás natúr grillsajt, a Hajdú natúr serpenyős és grill sajt, és a Fino grill és serpenyős sajt végzett. A füstölt termékek közül a Pilos füstölt grill mozzarella, a Szarvasi Mozzarella füstölt grill mozzarella és a Karaván Grill sajt steak, a Spar BBQ füstölt grillsajt és az A Tejes füstölt grillsajt teljesített a legjobban – tájékoztatott a Nébih.
Kapcsolódó cikkeink
Navracsics Tibor: a kormány 3,8 milliárd forintot fordít a szőlő aranyszínű sárgaság megfékezésére
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Gyrosnyárs alapanyagot és gyrosnyársat is előállító üzemeket ellenőrzött a Nébih – egy üzem működését azonnal felfüggesztették
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >AM: továbbra is elkötelezett a kormány a bortermelők támogatása mellett
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közös gondolkodás, tudatos megújulás: fordulópontjához érkezett a magyar retail ingatlanpiac
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ünnepi nyitvatartás a PENNY-ben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Van még tér a bővülésre a magyar boltokban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

