A Nébih összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalóit
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit – hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán az MTI-nek küldött közleményében.

Az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek
Kiemelték, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.
Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények – írják a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért a lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.
Tartós termékeknél – konzerv, száraztészta, csokoládé – a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért – részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében – az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek – írják a közleményben.
A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő, vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban – például az átadás során és azt követően is – biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.
A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket – közölte a Nébih.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
AM: visszanyerte Magyarország a kiskérődzők pestisétől mentes hivatalos státusát
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Befejeződött az őszi légi permetezés a szőlő aranyszínű sárgaság megfékezéséért
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Újra megjelent hazánkban a madárinfluenza
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az állati és növényi zsír és olaj árucsoport árbevétele nőtt leginkább
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Megjelent a madárinfluenza egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Miért a hazait vedd? Import vs. hazai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
