A napraforgó 70 százalékát betakarították Zala megyében
A napraforgó közel 70 százalékát learatták Zala megyében, a 6 ezer hektárnyi területen 2,5 tonna volt az átlaghozam – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

(Fotó: Pixabay)
A 27 207 hektáros kukoricaföldeken 3 hektárt meghaladó területen besilózták a termést. A 4570 hektáron betakarított szemes terményből hektáronként átlagosan 7,4 tonna volt az átlagtermés – közölte Sabján Krisztián. Jelezte, az esőzések miatt lassan haladnak az őszi kalászosok vetésével. Az őszi árpa 1200, a rozs 50, a tritikálé pedig 80 hektáron került a földbe. A tervek szerint az őszi árpa vetésterülete 5200, a rozsé pedig 500 hektár. Tritikálét 950 hektáron szeretnének nevelni.
A gazdák 31 ezer hektáron őszibúza vetését tervezik
Repcét 13 635 hektáron termelnek, 2-3 ezer hektárral kisebb területen, mint a korábbi években. Ennek egyik oka, hogy a melegebb, aszályos klíma nem kedvez a hűvösebb, csapadékosabb időjárást kedvező növénynek. Emellett sok rovarölő szert kivontak a forgalomból, „a jelenlegi választékkal nem lehet megvédeni a termést a kártevőktől, emiatt a repcetermesztés jövedelmezősége is csökkent” – fejtette ki a megyei elnök. Az elvetett állományok jól fejlődnek, de védekezni kellett a kártevők ellen – tette hozzá. Elmondta: a csapadékos időjárás mind a betakarítási, mind pedig a vetési munkákat akadályozza. A termelők abban bíznak, sikerül a csapadékot a talaj mélyebb rétegeiben eltárolni, mert ez segíti a jövő évi gazdálkodást.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara: az egységes kérelmek kétharmadát idén is a kamara segítségével adták be a gazdák
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek…
Tovább olvasom >A kormány mindent megtesz azért, hogy ukrán gabona ne kerülhessen többet Magyarországra
A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországra még egyszer…
Tovább olvasom >A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >