A NAK közreműködésével elindult az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs felmérése
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében felmérés készül a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének megismerésére.
A következő évtizedekre szóló előrejelzések azt mutatják, hogy a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalma következik be. A termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében az élelmiszeriparban is rendkívül fontossá vált az informatikai eszközök és rendszerek használata, hiszen az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy különböző tudományágak – például a genomika – teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) küldetésnyilatkozatának szellemében támogatja a tagokat az új technológiák megismerésében és a folyamataik fejlesztésében. Ehhez szükséges az élelmiszeripar jelenlegi digitalizációs helyzetének megismerése, így például az információs és döntéstámogató rendszerek különböző típusainak, alkalmazásuk gazdasági, hatékonysági és szervezési hatásainak elemzése.
A NAK, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezés Tudományok Doktori Iskola együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.
A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Válaszaikkal támogatják a kutatást és az eredményekkel hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is.
Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el, 2019. április 30-ig.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >A brit vásárlók szerint nagyobb figyelmet érdemelne az élelmiszerpazarlás témája
A vásárlók 70%-a úgy véli, hogy a kiskereskedőknek fenntarthatósági (ESG)…
Tovább olvasom >Digitális hagyományőrzés az alfa generáció jegyében
Az idei húsvétkor kiváló példát mutat számos magyar település arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >