A nagyobb borászatok is maguk dönthetnek a törkölykivonás módszeréről
A kisebbek után az idei szüret idején már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1.000 hektoliter felett állítanak elő bort – közölte a szaktárca az MTI-vel pénteken.
Az ezt lehetővé tevő rendeletmódosítás július 30-tól hatályos.
Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettséget. Az uniós borreformot követően ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törköly kivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel.
A nagy borászatoknak eddig csak két lehetőség közül választhattak: vagy eladták a törkölyt egy szeszfőzdének, vagy leadták lepárlásra. A jövőben e kettő mellett – a kisebbekhez hasonlóan – felhasználhatják szerves trágyaként, takarmány- illetve komposztkészítésre, szőlőmag valamint szőlő-magolaj kinyerésre, törkölypálinka készítésre. Mellékterméket emellett exportálhatják is az Európai Unió tagállamain kívüli országba, leadhatják a hulladékgyűjtő telepre, a veszélyes hulladék-égetőműnek, valamint a biogáz előállító üzemeknek is.
A módosítás nem érinti a borseprő kivonására vonatkozó szabályokat és a kivonás kötelezettségének fenntartását. A hatóságok a borászati melléktermékek kivonását ezután is ellenőrzik – áll a közleményben.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >