A nagy has titkai
A tartósan nagy pocak mögé többnyire vastag zsírréteget képzelünk el. Pedig van ott más is: vizenyő, vastag kötőszövet és a kitágult belek halmaza – olvastuk a mipszi.hu-n. A nagy has kialakulása a vékonybél elernyedésével és petyhüdtté válásával kezdődik. A tónusát veszített bél kezd a hasfal felé türemkedni.
Kívülről a hasizom tolja vissza a kitágult beleket. A belek az életkor előrehaladtával kezdenek el tágulni. (Jellemzően harmincéves koruk után indulnak pocakosodásnak a férfiak.)
Milyen tényezők fokozzák a bélkörfogat növekedését?
Elsősorban a civilizációs ártalmak: ülő életmód, stressz,
alkohol, finomított ételek, a kezeletlenül hagyott puffadás, ételintolerancia, szénsavas italok. A bél körfogatának növekedése a következményes bél körüli vizenyővel és a felszaporodott zsírszövettel együttesen nehezíti a gázok szabad távozását, és a has puffadni kezd. A sör hasnövekedést előidéző hatását egyéb szénsavas italokhoz képest B-vitamin, maláta-, komló- és árpatartalma fokozza.
A nemek alkati különbségei a zsírraktárak szempontjából
• Alma forma: a nagy has a jellegzetes hasi légzés folytán lazábbá váló kötőszövetben lerakódott zsír következtében alakul ki – férfiakra jellemző elhízás.
• Körte forma: a csípő, fenék és combok zsírosodásával járó, nőkre jellemző elhízás. Kevésbé veszélyes.
Az elernyedt, elfáradt bélben könnyebben letapadnak a salakanyagok, ez tovább növeli a bél keresztmetszetét. Az itt felszaporodó mérgek (gyulladás- és rákkeltő anyagok) az áteresztővé vált bélen keresztül bejutnak a keringésbe, és különböző betegségek kialakulását indukálják. A bél körfogatának növekedésével együtt járó folyamatok: a hasi kötőszövetben felgyülemlő folyadék és a szerveket támasztó (viscerális) zsír mennyiségének növekedése. Az itt lerakódó zsír nem egyszerűen zsírraktár, hanem egy hormontermelő (endokrin) szerv, amely azon felül, hogy anyagcserebetegségeket provokál, gyulladást (ide tartozik az érelmeszesedés is) és daganatot okozó anyagokat is termel.
Hogyan építhetjük vissza a hasfal és a belek tónusát?
• Állapítsuk meg/zárjuk ki az esetleges ételintoleranciák lehetőségét.
• Mellőzzük a szénsavas italokat.
• Étkezzünk lassan és rágjuk meg alaposan az ételt.
• Testmozgás, izomépítés által fokozzuk anyagcserénket. (Az izmok még a pihenés idején is 12-szer több kalóriát égetnek naponta, mint a zsír.)
• Együnk naponta többször, de ne többet, mint az ökölbe szorított kézfejünk.
• Végezzünk rendszeresen hasfeszesítő gyakorlatokat: pl. köldöknél hátrafelé (gerinc irányába) és felfelé (gyomor irányába) behúzott has huzamos ideig tartva, naponta többször.
• Szükség esetén alkalmazzunk probiotikum- és puffadásgátló kezelést.
A teljes cikket itt olvashatja: http://mipszi.hu/cikk/190827-nagy-has-titkai
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >