A múlt ízei, a jövő egészsége

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 08. 26. 20:07

A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg országos Kenyérversenyét.

Alföldi Pajta kenyér

A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.

A három kategóriában meghirdetett versenyre több tucat pékség jelentkezett, a legkiválóbb termékekkel a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a nagyközönség.

A verseny rangját emeli, hogy az ország szinte minden tájáról érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek, hogy bemutassák legújabb termékfejlesztéseiket. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen – láthatóan a fiatal, lelkes vállalkozók is egyre nyitottabban fordulnak a szakmai kihívások felé.

A Szent István-napi kategória idei győztese a Balmaz Sütöde Kft. Alföldi Pajta kenyere lett. A Balmazújvárosból érkező termék 2025-ben újraéleszti a magyar kenyérfogyasztás hagyományát és jövőt teremt.

Az Innovatív kenyér kategóriájának fődíját a mórahalmi Varga Pékség Mediterrán kenyere hozta el. A harmincéves szakmai múltú vállalkozás kovászos technológiával, magyar búzából és extraszűz olívaolajjal alkotta meg díjnyertes termékét.

A Leveles sétáló sütemény kategória győztese a Három Tarka Macska Kézműves Pékség Augusztusi Álom desszertje lett. A laminált croissant tésztából készült sütemény belsejében brownie és meggyszósz réteg rejtőzik, harmonikusan egyesítve az édes és savanykás ízeket.

Kapcsolódó cikkeink