Új malmot épít a Gyermelyi Zrt.
Új malmot épít Magyarország piacvezető tésztagyártója, a Gyermelyi Vállalatcsoport. A mintegy 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően a lágybúza és a tojás mellett a durumbúza is kizárólag hazai, vállalaton belüli forrásból származik majd.
A több évtizedes gyártási tapasztalattal rendelkező Gyermelyi Vállalatcsoport egy új malom megépítésével közel 2 milliárd forint értékű beruházást hajt végre. A nem mindennapos fejlesztés révén létrejövő üzemben 24 óra alatt 200 tonna lágybúza, vagy 150 tonna durumbúza őrölhető majd. A beruházás nem csak a számszerűsíthető kapacitásbővülés miatt jelentős lépés a vállalatcsoport történetében. Az új malom megépítésével a cég már durumlisztből is önellátó lesz, ez utóbbit ugyanis eddig külföldről kellett beszereznie. A fejlesztésnek köszönhetően a tojáshoz és a lágybúzához hasonlóan a durumbúza-vertikum is teljessé válik, így a Gyermelyi termékek teljes egészében szigorúan ellenőrzött, kiváló minőségű magyar alapanyagokból készülhetnek. Mindez a minőségi előnyökön túl az egyre inkább felértékelődő élelmiszerbiztonság szempontjából is fontos.
A fogyasztók védelme, az élelmiszerbiztonság, a szigorú minőségellenőrzés a piacvezető Gyermelyi Vállalatcsoport egész működését áthatja. A liszt termékpályát a vetőmagtól kezdve felügyeli a vállalat. A Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutató Intézetével több évre visszanyúló kitűnő munkakapcsolat keretében a legjobb magyar nemesítésű – magas termőképességű, javító minőségű – őszi búzafajtákat vetik a vállalat 9 ezer hektárnyi bérelt területén. Az így előállított és a vállalat vetőmagüzemében feldolgozott vetőmag a következő évben kerül vissza a saját földekre és egy zárt hazai integrációba, ahonnan egy újabb termesztési ciklus elteltével, tételes minősítéssel kerül a kiváló minőségű étkezési búza a Gyermelyi malomba. A növénytermesztés a tésztagyár igényein kívül a cég takarmánygyárát is ellátja jó minőségű alapanyaggal, mely az állatállomány ellátását szolgálja.
A Gyermelyi Vállalatcsoport ugyanis Magyarország legnagyobb tojástermelője. A magyar keltetőből vásárolt naposcsibét saját gyártású takarmányon nevelik fel. A cég három tojófarmján évente 130 millió db tojást állítanak elő. Az automata módon válogatott friss tojás fele héjas tojásként a kereskedelemben kerül értékesítésre, a másik fele pedig a tésztagyárba kerül, a tészta egyik legfontosabb alapanyagként.
A Gyermelyi tészta Magyarország piacvezető tésztája. A teljesen automatizált, európai léptékben is modern üzemben készül a Magyarországon elfogyasztott tészták harmada. Az értékesítés zömét kitevő Gyermelyi tészták alapanyagát a vállalat önmaga állítja elő. A kiváló minőségű lisztet a magyar nemesítésű vetőmagtól, a frissen feltört tojást pedig a naposcsibétől kezdve felügyelik, mely ebben a formában, egyedülálló Európában. Az értékesítés kevesebb, mint 10 %-át kitevő Vita Pasta durumtészta termékcsalád az egyetlen, melynek alapanyaga eddig a vállalaton kívülről származott.
A mostani malomberuházás révén azonban a durumbúzát is teljes egészében hazai forrásból tudja majd biztosítani a cég, így a durumbúza kapcsán is egy teljes vertikum jön létre, mely magyar gabonanemesítők eredményeire alapozva a vetőmag termesztésétől az étkezési búza előállításán át a gabonaőrlésig saját előállításban történik majd.
Az új malom építészeti és statikai terveit ugyanazon szakemberek végezték, akik 25 évvel ezelőtt az első malom terveit készítették. A beépítésre kerülő technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógép felügyeli, és a hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a malom környezetterhelése is minimális.
A minőség tekintetében, a high-tech műszaki színvonal és a kiváló alapanyagok mellett, fontos szerepe van még az emberi tényezőnek, a több évtizednyi gyártási tapasztalatnak és az eszközöket működtető szakembergárdának.
A Gyermelyi Vállalatcsoport a megtermelt eredmény 80 százalékát folyamatosan az alkalmazott technológia és minőségbiztosítási rendszer fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 8 milliárd forintot fordított korszerűsítésre. Az idei év ilyen szempontból is kiugrónak számít, hiszen 2012-ben a Gyermelyi Zrt. 3,5 milliárd forintot szán beruházásokra. A kétmilliárd Ft-ba kerülő malom megépítése mellett, pályázati forrást is felhasználva építi át az egyik tojótelepet, így a szigorú uniós állatvédelmi előírásoknak is megfelelő 120 ezer tyúkférőhelyes új tojófarm jön majd létre.
A cégcsoport fejleszti logisztikai infrastruktúráját is. Idén megépül egy új csomagolóanyag raktár, egy komissiózó raktár, valamint egy tojásválogató üzem. A növénytermesztő géppark is komoly változáson megy keresztül, a cég ugyanis megkezdi a gyors és hatékony betakarítást szolgáló kombájn eszközpark cseréjét is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >Lidl Magyarország idén is zárva tart szenteste: az ünnep békéjét támogatja az áruházlánc
A Lidl Magyarország tavaly elindított hagyományát követve idén sem nyitja…
Tovább olvasom >