A mikóújfalusi Bedő-borvíz nyerte a székelyföldi ásványvizek idei versenyét
A mikóújfalusi Bedő-borvíz nyerte a székelyföldi ásványvizek versenyét a szombaton hetedik alkalommal megrendezett Aquarius borvízünnepen.
Az ünnepnek idén a csernátoni Ika vár lábánál, a tavaly kalákában felújított „Malom feredőnél” szervezték meg a borvízünnepet – tájékoztatott vasárnap a Kovászna Megyei Tanács sajtóirodája. A rendezvényen a megannyi szórakoztató program mellett ki-ki kénye kedve szerint fogyaszthatott a kiállított huszonhárom székelyföldi borvízből.
Az Aquarius keretében idén is megrendezték a borvizes palacsinták versenyét. A benevezett kilenc csapat közül idén a házigazdák „borlekváros” palacsintáját találta a legjobbnak a zsűri.
Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke a megnyitón elmondta, Románia ötszáz borvizes településének egyharmada Székelyföldön található, és az országban palackozott ásványvizeknek több mint a 40 százaléka innen származik. „Székelyföld borvíznagyhatalom” – állapította meg az önkormányzati vezető, aki szerint csak Háromszéken (Kovászna megye történelmi megnevezése) több mint 600 ásványvizet jegyeznek.
A rendezvényen mutatták be Kisgyörgy Zoltán író Háromszéki borvizeskönyv című kiadványát, amely a régi és felújított gyógyfürdőket, kezelőközpontokat, ásványvíz-palackozókat, gyógyító gázfeltöréseket veszi számba. A kiadvány a vizek vegyi összetételét is tartalmazza, valamint azt, hogy mely betegségek gyógyítására alkalmasak. A szerző a borvizekkel kapcsolatos anekdotákat is összegyűjtötte a kiadványba.
Az Aquarius borvízünnepet 2007 óta rendezi meg a Kovászna megyei önkormányzat, és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. A rendezvénynek minden évben más székelyföldi ásványvizes település ad otthont. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >