A mezőgazdaságban alkalmaz mesterséges intelligenciát egy izraeli startup
A Fermata nevű, a mesterséges intelligencia (MI) technológiáját a mezőgazdaságban alkalmazó izraeli startup cég tízmillió dolláros befektetést szerzett fejlesztéséhez. Az MI segítségével „digitális mezőgazdasági agyat” fejlesztő izraeli startup érzékelőkkel és kamerákkal akkor észleli a növénytermesztésben a problémákat, még mielőtt komoly gondot jelentenének.

A gazdálkodók megfigyelhetik a termés minőségét, távolról is azonosíthatják a problémákat (Fotó: Pixabay)
A Fermata Croptimus platform nevű, a gazdálkodók számára készült rendszer beépül a növénytermesztés kezdeti szakaszába. A rendszer egyszerű, készen kapható kamerákon alapul, amelyeket a gazdálkodók üvegházaikba telepítenek. „A kamerák naponta kétszer képeket rögzítenek a növényekről, ezeket a felhőbe küldik, ahol fejlett mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével elemzik őket. Ezzel a folyamattal azonnal észreveszik a kártevőket, betegségeket, hiányosságokat és egyéb nehézségeket” – közölte Valeria Kogan, a Fermata alapítója és vezérigazgatója. „Az irányítópulton a gazdák részletes információkat kapnak a különféle problémákról, és arról, hogy az általuk alkalmazott gyógymódok miként hatnak” – tette hozzá.
A vállalat szerint a rendszer felhasználói megtakaríthatják a termesztési költségek negyedét, a termésveszteség 30 százalékát, és a felügyeleti és ellenőrzési idő felét.
Fejlesztésük képes a termőterületek feltérképezésére is, így a gazdálkodók megfigyelhetik a termés minőségét, távolról is azonosíthatják a problémákat, láthatják a különböző paramétereken alapuló hőtérképeket, és további információkhoz juthatnak. A 2020-ban alapított, 50 embert foglalkoztató Fermata tízmillió dollárt szerzett további munkájához a Raw Ventures által vezetett finanszírozási körben a fejlesztés befejezéséhez. A cég eddig összesen mintegy 19 millió dollárt gyűjtött össze munkájához.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >