A méret a lényeg
Több néven is illeték azt a zöldbabfajtát, amelyet néhány éve fedeztek fel maguknak a nyugati világ fine-dining éttermeinek séfjei. A majd méteres hosszúságú növény (kínai hosszú bab, spárga-bab, vagy kígyóbab) tradicionális alapanyagnak számít a thai és a kínai konyhakultúrában. A hosszúbabot még teljes kifejlődés előtt, puha korában szüretelik le, ekkor a benne lévő babocskák még éretlenek. Az íze enyhe, inkább a zsenge zöldborsóhoz, semmint a zöldbabhoz hasonlít. A ceruzavastagságú, rendkívül hosszú zöldséget rendkívüli változatosságban fel lehet tálalni. A hosszú zöldbab kiváló alapanyaga a vegetáriánus fogásoknak, és jó kiegészítője a tenger gyümölcseinek és a halételeknek. Jól párosítható a dél-amerikai, vagy a japán ízvilággal is. A szakácsok azért is szeretik használni ezt a zöldséget, mert friss és roppanós állaga tartást ad a fogásoknak, és teret jelent a konyhai kreativitásnak. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy legtöbbször olyan fogások részeiként jut komolyabb szerephez a hosszúbab, amelyek áraikkal is kitűnnek a többi étel közül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >