A méret a lényeg
Több néven is illeték azt a zöldbabfajtát, amelyet néhány éve fedeztek fel maguknak a nyugati világ fine-dining éttermeinek séfjei. A majd méteres hosszúságú növény (kínai hosszú bab, spárga-bab, vagy kígyóbab) tradicionális alapanyagnak számít a thai és a kínai konyhakultúrában. A hosszúbabot még teljes kifejlődés előtt, puha korában szüretelik le, ekkor a benne lévő babocskák még éretlenek. Az íze enyhe, inkább a zsenge zöldborsóhoz, semmint a zöldbabhoz hasonlít. A ceruzavastagságú, rendkívül hosszú zöldséget rendkívüli változatosságban fel lehet tálalni. A hosszú zöldbab kiváló alapanyaga a vegetáriánus fogásoknak, és jó kiegészítője a tenger gyümölcseinek és a halételeknek. Jól párosítható a dél-amerikai, vagy a japán ízvilággal is. A szakácsok azért is szeretik használni ezt a zöldséget, mert friss és roppanós állaga tartást ad a fogásoknak, és teret jelent a konyhai kreativitásnak. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy legtöbbször olyan fogások részeiként jut komolyabb szerephez a hosszúbab, amelyek áraikkal is kitűnnek a többi étel közül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >A Gundel technikum (a korábbi Ecseri szakközépiskola) volt diákjait várja a Gundel Alumni Közösségbe
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >Méréstolmács jigger – A nap képe
Amatőr mixer olvasó, készíts tökéletesen arányos koktélokat a Viski rozsdamentes…
Tovább olvasom >