A MentesFeszt az egészségtudatos életmód egyik legnagyobb hazai eseménye
A táplálkozási trendek sokféleségében élünk. Egyre több helyen hallhatunk a vegánságról, a proteindús étkezésről vagy akár a paleo és keto életmódokról. Tehát van, aki szinte csak húst, tojást és tejtermékeket fogyaszt, és van, aki éppen mindent ezeken kívül. Sokan meggyőződésük alapján választják meg ételeiket, sokan az egészségüket vagy éppen külsejüket szem előtt tartva. Azonban bőven akadnak olyanok is, akiket valamilyen kényszer vezényel, legyen az ételallergia, cukorbetegség vagy egyéb kor-, állapot-specifikus kihívás.
Az ételérzékenyek nem a trendiség miatt eszik azt, amit esznek
Számukra a MentesFeszten egy tejmentes cappuccino, egy gluténmentes pizzatészta vagy egy hozzáadott cukormentes Rákóczi túrós fogyasztása nemcsak egy gasztro-élményt, hanem emésztőrendszeri vagy egyéb probléma elkerülésének lehetőségét is jelenti.
Ma már egyre több élelmiszerfejlesztésnél gondolnak az ételérzékenyekre. Sőt, gyakran arra is, hogy van, akinek több összetevő fogyasztását is kerülnie kell. Szerencsére éppen ezért egyre gyakrabban találkozhatunk tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes finomságokkal, amik mindemellett akár proteindúsak is lehetnek. Érdemes lesz ilyen főételeket, desszerteket, vagy akár nasikat is megkóstolni február 22-én
– mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki több éve előadást tart a MentesFeszt-en.
A magunk tányérával foglalkozzunk!
A mentes élelmiszerek témaköre sok érzelmet tud kiváltani. Olykor tévhitekkel is találkozunk. Akadnak cikkek, riportok, amelyekben hosszan ecsetelik, hogyan pusztul el a Föld a marhatenyésztéstől, így nem is meglepő, vannak, akik a másik steakes tányérára rosszallóan néznek. Mások a tejmentes „tejeskávé”, „sajttorta” fogyasztását tartják úri hóbortnak, holott egy tejfehérje-allergiás számára ez az egyetlen lehetőség a közkedvelt ínyencségek megízlelésére.
Nagyon pozitív üzenete van annak, hogy a MentesFeszt egy olyan esemény, ahol mindenki megtalálhatja a saját tányérjára való falatokat. És ezen túlmenően egy közös, jóhangulatú edukáció is folyik a táplálkozásról. Így amellett, hogy saját étkezéseinkhez jó tippeket kaphatunk, változatosabbá tehetjük azokat, a tőlünk eltérően táplálkozók „miért”-jeire is válaszokat kapunk, ami segít abban, hogy mindenki a saját tányérával foglalkozzon, vagy éppen megértse a másik szokásait, ami akár családon, baráti társaságon belül is jól jöhet
– folytatta Dr. Németh Csaba.
A tojás-innovátorok a Dubaji csokoládék miatt is érkeznek
A rendezvényre időzíti több mentes-élelmiszer fejlesztő, gyártó az újdonságainak bemutatását. Ezek a frissen megjelenő mentes finomságok természetesen reakciók is az aktuális trendekre, így nem csoda, hogy a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák magyar fejlesztői a MentesFeszt szervezőivel közösen Dubaji csokoládés desszerttel jelentkeznek idén. A tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukormentes finomságot természetesen elsőként kóstolhatják meg a kilátogatók.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek…
Tovább olvasom >Tej- és tejtermék-alternatívák egészségre szabva
Az egészségtudatos életmód és a speciális étkezési igények egyre fontosabbá…
Tovább olvasom >Indul a Mentesfeszt
Február 17-én nyílik a glutén-, laktóz és cukormentes egészségtudatos termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bemutatkozik a vásárlás jövője
Új üzletágat épít a Coca-Cola HBC Magyarország. A vezető hazai…
Tovább olvasom >1700 tonna élelmiszert mentett meg a Munch 2024-ben
Közel öt éve kulcsfontosságú szereplője a magyar és kelet-közép európai…
Tovább olvasom >Virág Barnabás: továbbra is fegyelmezett inflációellenes politika indokolt
A globális befektetői hangulatot a decemberi kamatdöntés óta nagyfokú bizonytalanság…
Tovább olvasom >