A méhek egy egészséges ökoszisztéma jelzőrendszerei
A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója José Graziano da Silva a napokban Szlovéniába látogatott egy méhtenyésztő rendezvényre.
Szlovénia javaslata, hogy május 20-át a Méhek Világnapjává nyilvánítsák, a FAO-n belül pozitív fogadtatást kapott: a Szervezet május elején tartott döntéshozó találkozóján, az Európai Regionális Konferencián mind az 53 ország támogatta. A 2017-ben megrendezésre kerülő FAO Konferencia előtt, ahol végleges döntés születhet, a FAO szakbizottságai is tárgyalják a javaslatot.
A háziméh a legismertebb beporzók egyike, egy csoporté, melynek tagjai (bogarak, madarak, lepkék stb.) növényről-növényre vándorolva gondoskodnak azok megtermékenyítéséről, és így a teljes növénytermelésünk mintegy harmadáról. Nélkülük eltűnne tányérunkról számos kedvelt alapanyag, mint a burgonya, a hagymák, az eper, a karfiol, a paprika, a répa, a sütőtök, vagy az alma, paradicsom és a mandula.
A méheket számos veszély fenyegeti, hívta fel a figyelmet Graziano. A túlzott permetezés, a mezőgazdasági monokultúrák és a klímaváltozás is ezek közé tartozik.
„A beporzók számának csökkenése olyan folyamatokra figyelmeztet, amelyek világszerte az ökoszisztéma romlását okozzák,” tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre igényesebbek a magyar vásárlók hús fronton
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi…
Tovább olvasom >Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >A Trump-vámok a gyógyszeriparra is kihatnak
Donald Trump új vámterve a gyógyszerimport visszaszorítását és az amerikai…
Tovább olvasom >