A mediterrán étrend előnyei
A mediterrán országokban végzett tanulmányokból megállapítható, hogy a mediterrán étrend erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A mediterrán népek étkezési szokásaiban sokszor egy országon belül is különbségek vannak, ennek ellenére a mediterrán étrend közös jellemzőkkel rendelkezik: rendkívül alacsony a telített és a transzzsírsav, valamint a koleszterintartalom. Optimális mennyiségű az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak jelenléte, az állati és növényi eredetű fehérjék fogyasztása.
Az étrend váza növényi eredetű táplálékokból áll: gabonafélék, száraz hüvelyesek, diófélék, friss, nyers zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök. A húsfogyasztásra jellemző a tengeri halak gyakori fogyasztása, míg vörös hús, tej, tejtermékek, tojás mérsékeltebb mennyiségben kerül az asztalra. Állati eredetű zsírt nem használnak, főzéshez, sütéshez, ízesítéshez növényi olajféléket alkalmaznak (olíva-, napraforgó-, repceolaj). Az állati eredetű zsírok az étrendben szinte kizárólag húsokból, tejből és tejtermékekből származnak. A fűszerek felhasználása rendkívül változatos. A könnyű borok napi mérsékelt fogyasztásának is pozitív hatása van.
Az étrend összes fehérjetartama 15-20 százalék (főként növényi eredetű fehérjeforrásokból). A napi energia 50-55 százalékát alkotják a szénhidrátok, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákból, zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből. A napi átlagos rostfogyasztás 30-40 g között van, mely sokkal magasabb, mint a többi európai országban. A mediterrán étrend körülbelül 25-40 százalék zsiradékot tartalmaz, ez nem mondható zsírszegény táplálkozásnak. Ennek forrásai az olíva-, repce-, napraforgóolaj, olajos magvak és a diófélék – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >