A makói hagyma hanyatlása: mi lesz a hagyományos hagyma sorsa?
Stabil, de csökkenő termelés

Csökken a termés
Az elmúlt években Magyarországon a vöröshagymatermelés stabil volt, a 2023-as évben mintegy 70 ezer tonnás termésmennyiséggel zárt az ágazat. Az export azonban nem jelentős, mindössze 1-2 ezer tonna hagymát szállítunk külföldre, főként Romániába, Horvátországba és Szlovákiába. Ezzel szemben a hazai hagymaimport három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, de azóta csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 15 ezer tonna körüli.
Hanyatlóban a makói hagyma
A makói hagyma, amely egykor Magyarország szimbóluma volt, ma már csak árnyéka önmagának. A hagyományos makói vöröshagymatermesztés szinte teljesen eltűnt, és csupán kis kerti parcellákon, nadrágszíj parcellákon folyik tovább. A vöröshagyma termőterülete jelentősen csökkent az országban, és a makói hagyma már csak emlékként élhet tovább.
A jövő kihívásai
A makói hagyma hanyatlásának fő oka a drága szaporítóanyag és a termelési költségek, amelyeket a frisspiac nem hajlandó megfizetni. Egy-két feldolgozóipari szereplő, mint például az Univer, még támogatja a makói hagyma termelését, de a területek folyamatos csökkenése arra utal, hogy a hagyományos termesztés jövője egyre bizonytalanabb.
Mi lesz a makói hagyma sorsa?
A makói hagyma sorsa jelenleg kérdéses, és sokan aggódnak, hogy a világhírű zöldség végleg eltűnhet a magyar konyhákból. A hagyományos termesztés egyre kisebb területeken folyik, és a drága termelési költségek, valamint a piaci kereslet csökkenése tovább nehezíti a helyzetet. Ha nem történik jelentős változás, a makói hagyma sorsa végleg megpecsételődhet.
Végezetül: A makói hagyma hanyatlása nemcsak a magyar mezőgazdaság, hanem a magyar gasztronómia számára is veszteség. Ahhoz, hogy a hagyományos magyar vöröshagymatermesztés fennmaradhasson, új stratégiákra és támogatásra van szükség. Az idő azonban sürget, és a döntéseknek gyorsan meg kell születniük, hogy megmentsük ezt az ikonikus magyar alapanyagot.
Kapcsolódó cikkeink
Fertőzésveszély a friss zöldségek miatt: az E. coli járvány és a gyorséttermek kihívásai
Az amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön drasztikus lépésre kényszerültek: a McDonald’s éttermeinek…
Tovább olvasom >A vöröshagyma termelői ára jóval alatta marad a tavalyinak
A KSH adatai szerint a vöröshagyma termése az utóbbi öt…
Tovább olvasom >Alig fogy a hagyma a szomszédos piacokon
A nyári szabadságok ideje alatt továbbra is visszaeső kereslet és…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek januárban
2025 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 9,1 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem
Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a…
Tovább olvasom >Lóga Máté: az elrugaszkodás éve lehet 2025
A kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése azt mutatja, hogy az elmúlt…
Tovább olvasom >