A makói hagyma hanyatlása: mi lesz a hagyományos hagyma sorsa?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 08. 20. 12:01
A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül szinte elképzelhetetlen egy hazai fogás. A makói hagyma, mely világszerte ismert minőségéről és ízéről, egykor büszkesége volt a magyar agráriumnak. Azonban az elmúlt években aggasztó jelek mutatkoznak: a makói hagyma termesztése fokozatosan visszaszorul, és a termelési területek is jelentősen csökkentek. Az Agrárszektor ennek hátterét vizsgálta meg.

Stabil, de csökkenő termelés

Csökken a termés

Az elmúlt években Magyarországon a vöröshagymatermelés stabil volt, a 2023-as évben mintegy 70 ezer tonnás termésmennyiséggel zárt az ágazat. Az export azonban nem jelentős, mindössze 1-2 ezer tonna hagymát szállítunk külföldre, főként Romániába, Horvátországba és Szlovákiába. Ezzel szemben a hazai hagymaimport három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, de azóta csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 15 ezer tonna körüli.

Hanyatlóban a makói hagyma

A makói hagyma, amely egykor Magyarország szimbóluma volt, ma már csak árnyéka önmagának. A hagyományos makói vöröshagymatermesztés szinte teljesen eltűnt, és csupán kis kerti parcellákon, nadrágszíj parcellákon folyik tovább. A vöröshagyma termőterülete jelentősen csökkent az országban, és a makói hagyma már csak emlékként élhet tovább.

A jövő kihívásai

A makói hagyma hanyatlásának fő oka a drága szaporítóanyag és a termelési költségek, amelyeket a frisspiac nem hajlandó megfizetni. Egy-két feldolgozóipari szereplő, mint például az Univer, még támogatja a makói hagyma termelését, de a területek folyamatos csökkenése arra utal, hogy a hagyományos termesztés jövője egyre bizonytalanabb.

Mi lesz a makói hagyma sorsa?

A makói hagyma sorsa jelenleg kérdéses, és sokan aggódnak, hogy a világhírű zöldség végleg eltűnhet a magyar konyhákból. A hagyományos termesztés egyre kisebb területeken folyik, és a drága termelési költségek, valamint a piaci kereslet csökkenése tovább nehezíti a helyzetet. Ha nem történik jelentős változás, a makói hagyma sorsa végleg megpecsételődhet.

Végezetül: A makói hagyma hanyatlása nemcsak a magyar mezőgazdaság, hanem a magyar gasztronómia számára is veszteség. Ahhoz, hogy a hagyományos magyar vöröshagymatermesztés fennmaradhasson, új stratégiákra és támogatásra van szükség. Az idő azonban sürget, és a döntéseknek gyorsan meg kell születniük, hogy megmentsük ezt az ikonikus magyar alapanyagot.

Kapcsolódó cikkeink