A magyarok fele rendszeresen fogyaszt bort
Itthon éves szinten mintegy 3 millió hektoliter bor fogy. Ennek a mennyiségnek nagyjából kétharmada folyó borként, egyharmada pedig palackos/üveges kiszerelésekben kerül a fogyasztókhoz – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.
A Nemzeti Bormarketing Program keretén
belül 2008-ban készített feltáró
tanulmány szerint a bor kiválasztása során
nagyon gyakran az ár és a könnyű beszerezhetőség
játssza a meghatározó szerepet, így egyre
többen vásárolnak főleg import borokat a
hipermarketekben, de a borvásárlás szempontjából
előtérbe kerültek a diszkontok is, ahol ma még
elsősorban hazai borokat vásárolunk.
Az ízlést természetesen
nehéz megváltoztatni, a borfogyasztók többsége
pedig nehezen vállalkozik új ízek megismerésére,
ehelyett a régi jól bevált márkákat
választja a jól ismert borvidékekről (Eger,
Tokaj, Villány). Ez különösen igaz abban az
esetben, amikor ajándékot keres a vásárló.
Ha saját magának vásárol, feleslegesnek
tartja a külsőségeket, ilyenkor megfelelő számára
egy olcsóbb kategóriás bor is. Nehezen válik
meg a már jól bevált szokásaitól,
nehezen változtat a fogyasztási alkalmakon, ráadásul
a hazai kultúra (most már a törvényi
szabályozás is a zéró toleranciával)
nehezen engedi meg a napközbeni, akár egy pohárnyi
bor elfogyasztását is. Így marad a borfogyasztás
estére vagy vasárnap délre, de legfőképp
az ünnepekre, mint fő fogyasztási alkalmakra, a
megszokott ízekkel, az elfogyasztott ételektől
függetlenül (a bort fogyasztók 57 százaléka
ünnepek alkalmával fogyaszt bort).
Ennek megfelelően talán nem is
meglepő, hogy a 18 év feletti népesség
megközelítőleg fele tekinthető borfogyasztónak
(minden ötödik ember hetente legalább egyszer
fogyaszt bort). A bor kedveltsége a 20 és 60 év
közötti korosztályban egyenletesnek mondható.
Azonban a fogyasztás gyakoriságában már
találunk összefüggést a korcsoporttal: a
hetente többször is bort fogyasztók aránya
egyenletesen emelkedik az életkor növekedésével.
Vagyis levonhatjuk azt a következtetést, hogy a bor a
megfontoltabb életritmus kelléke. A bor imázsában
nagyon nagy szerepet játszik az a vélekedés,
hogy a bor – más alkoholfajtákkal ellentétben
– pozitív élettani hatással bír.
Kiemelkedő a bor nemzeti ital jellege.
A növekvő hazai identitás-tudatot mutatja, hogy az imázs
szempontjából a fogyasztóknak nagyon fontos,
hogy a bor magyar eredetű legyen – azaz ha hasonló áron
találnak hazai illetve import bort, akkor jellemzően a magyar
eredetűeket részesítik előnyben a vásárlás
során.
Szintén kiemelkedő jelentőségű
a bor sokszínűsége, hogy egyszerre tud az ünnepek
itala lenni, miközben helye van a mindennapi gasztronómiában
is. A magyar gasztronómia szerves részeként
megjelenik az ételek alapanyagaként (ld. vörösborral
készült pörköltek, fehérborral készült
csirke, halételek) is. A borfogyasztók 85 százaléka
szerint a bor ízélményt és gasztronómiai
örömöt szerez. A bor alapanyagként való
használata az étkezés részévé
teszi az italt, így elfogadhatóvá válik
azok számára is, akik egyébként nem
isznak alkoholt, másrészt orientálja a
fogyasztót arra, hogy a különböző típusú
ételekhez a megfelelő borokat válassza. A legtöbb
fogyasztó tisztában van azokkal az alapelvekkel, hogy a
vörös húsokhoz vörösbor, a fehér
húsokhoz fehérbor illik, azonban az átlagfogyasztó
még ezeket az elveket sem veszi feltétlenül
figyelembe. Többen annak ellenére is az ismert, a már
megszokott ízű borokat választják, hogy tudják
nem az illik az ételhez.
A bor a társasági
események alkalmával (a fogyasztók háromnegyede
a bort említi meg, mint a vendégségek kelléke)
előkelő helyet foglal el az alkoholos italok között. A
bornak köszönhetően lazább, oldottabb lesz a
hangulat, ezáltal kellemesebb lesz a társas együttlét.
A röviditalokkal ellentétben – melyeket inkább
akkor fogyasztják, ha fel kívánják
pörgetni magukat a fogyasztók – a bort jellemzően egy
hosszabb, nyugodtabb hangulatú fogyasztás jellemzi,
amely bizonyos életkor után (megközelítően
25 éves kor felett) valódi fogyasztási
szokásként jelentkezik. A bor említésekor
szinte mindig előkerül a családdal, barátokkal
folytatott kellemes hangulatú beszélgetések
képe, hiszen a borfogyasztók kétharmada
vendégségben is fogyaszt bort. A többi alkoholhoz
képest a bornak viszont nagy előnye, hogy minden évszakban
megfelelő választás, télen a forralt bor
kellemesen melegíti az embert, míg nyáron egy
fröccs kiválóan oltja a szomjat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kötelezi beszállítóit Carrefour a Nutri-Score értékek közzétételére
Franciaországban előírta a Carrefour, hogy minden márkás termék beszállítója köteles…
Tovább olvasom >Népszerűek az önkiszolgáló kasszák a német fiatalok körében
A KPMG és EHI Retail Institute új tanulmánya szerint Németországban…
Tovább olvasom >A Balkánon vett sütőipari vállalatot a Grupo Bimbo
A világ legnagyobb sütőipari cége, a mexikói Grupo Bimbo felvásárolta…
Tovább olvasom >