Magazin: A Magyar Vendéglátók Ipartestületének közgyűlése – számvetés és tervek
Az ipartestület május 29-én tartotta éves közgyűlését. Kovács László elnök többek között ismertette az elmúlt év
eredményeit, beszámolt a 2013-as év eddigi eseményeiről, és előterjesztette az MVI rövid távú terveit.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete megalakulása óta az új kor új kihívásaihoz alkalmazkodó, közös értékektől és érdekektől erőssé kovácsolódó, történelmi előzményekkel és nemzetközi mintákkal bíró szervezet. Az ipartestület tagjait a vendéglátás és a szálláshelyek működését érintő kérdésekben, jogszabályok megalkotásában, véleményezésében képviseli, egyedi és sajátos szakmai szempontjaikat érvényre juttatja, a helyi és a központi állami szervek előtt kezdeményezi az eldöntésre váró kérdések megoldását, jogszabályok megalkotását. Ezeknek a gondolatoknak a szellemében végzi tevékenységét az ipartestület vezetése is.
– Munkánknak nemcsak eszköze, de jelképe is a fehér asztal! – emelte ki bevezetőjében Kovács László. – A szervezetet a szakma elitje alkotja, és ami különösen fontos, olyanok, akik a sok szempontból kettészakadt szakmában polarizálódástól mentes, pártatlan közösséget alkotnak. Munkáját mindegyikünk ellenszolgáltatás nélkül végzi, a szakma érdekeit próbálva előmozdítani.
Éves pénzügyi beszámolójában az elnök részletesen elemezte a mérleg fontosabb adatait.
A főbb bevételek forrásai:
• Tagdíjak;
• Ingatlankiadás (az MVI irodahelyiségének kiadása lakáscélokra);
• Szakmai utazás és rendezvény szervezése;
• Szakértői tevékenység.
A kiadások főbb tételei:
• Egy félállású alkalmazott bérköltségei;
• Fenntartási és kommunikációs költségek.
A 2013-as pénzügyi tervek elemei hasonlóak az előző éviekhez.
Az ipartestület pénzkészletének mennyisége kis arányban, de folyamatosan nő, a szervezetnek nincsenek likviditási gondjai.
A közgyűlés egyhangúan elfogadta mind a beszámolót, mind az idei év pénzügyi terveit.
A 2012. évről szóló szakmai beszámoló során Kovács László méltatta az ipartestület eredményeit.
• Az MVI aktív szerepet tölt be a vendéglátás jelenlegi helyzetét javító jogszabályi változtatások meghozatalában, a törvényi környezet szükségszerű átalakításában. Mindezek alapjainak megteremtése érdekében két év óta konkrét szerepet vállal a vendéglátással kapcsolatos kormányzati stratégia fejlesztésében, és folyamatosan próbál az érintett szervezetek bevonásával egységes szakmai platformot kialakítani.
• Az ipartestület aktív lobbitevékenységet végzett a vendéglátás problémáival foglalkozó parlamenti Sport- és turizmusbizottság irányába, prezentációs anyagokat készített, kérelmeket fogalmazott meg, tárgyalásokat kezdeményezett és folytatott.
• Konferenciát szervezett a vendéglátás hazai képviselői számára, amelyen egyrészt lehetőséget biztosított a szakma érdekvédelmi szervezeteinek, hogy külön-külön és együtt is artikulálják elképzeléseiket a szakma napi gondjait és azok lehetséges megoldásait illetően, másrészt lehetőséget adott, hogy a vendéglátósok személyesen is elmondhassák problémáikat az őket ellenőrző felettes szervezetnek.
• Kapcsolatokat épített és tárgyalt a legfontosabb felettes szakmai szervezetekkel. Aktív részt vállalt a vendéglátóhelyi élelmiszer-biztonság kérdéseit szabályozó európai szintű rendelet, az Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához elnevezésű anyag előkészítésében.
• Egyeztetéseket folytatott az MVI-képviselő mellett az NGM illetékes egységeivel: a Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztállyal, a Fogyasztási- és Forgalmi Adók Főosztállyal, valamint a NAV-val a vendéglátóhelyeken található bontott üvegek mennyiségét, űrmértékét és tárolását illetően.
• Érdekvédelmi célú tárgyalások folytak az Artisjusszal és a KSH-val.
• Az MVI szakmai utazásokat, valamint egy nagy gálarendezvényt szervezett, amelyek elsődleges célja a közösség- és kapcsolatépítés volt, de ezek az események a szervezet bevételeit is gyarapították.
• Megújult az ipartestület honlapja. A www.mvi.hu oldal a korábbiakhoz képest színesebb és informatívabb lett, emellett – az új elképzeléseknek megfelelően – a közösség életének számos új területébe is bepillantást enged, de az MVI társadalmi szerepéhez illeszkedően kerüli a harsány elemeket.
• Egyéb szakmai tevékenység.
• Folytatódott az országjáró rendezvénysorozat, amely során a szervezet vezetése a helyi vendéglátósokkal találkozik, és tagokat akvirál.
• Megteremtődtek a szakkiállításokat illető együttműködés alapjai a Hungexpóval.
• A szervezet képviseltette magát különféle szakmai eseményeken, tagjai szakmai tanácsadói tevékenységet folytattak, valamint vendéglátós versenyeken zsűriztek.
• Az ipartestület támogatta az idei lyoni Bocuse d’Or döntőn részt vevő magyar versenyző felkészülését.
2013. május 29-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének éves közgyűlésén elfogadásra került a Vendéglátók Etikai Kódexe. A Kódexet az MVI Etikai Bizottsága készítette el Jakabffy László vezetésével, és a közgyűlés egyhangú többséggel elfogadta azt.
A Kódex mottója Brillant Savarint idézi: „Vendégül látni valakit annyi, mint felelősséget vállalni jólétéről mindaddig, amíg fedelünk alatt marad.”
Az MVI tagsága kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakmában tevékenykedők rendelkezzenek a megszerezhető és folyamatosan fejleszthető szakmai tudás mellett a szakmához szükséges alapvető emberi tulajdonságokkal is, melyek közül a legfontosabbnak a szakmai iránti alázatot tartják.
A Kódex a régi, hagyományos vendéglátós értékeket veszi alapul, kiegészítve a mai modern kor üzleti életének elvárásaival. Igyekszik összefoglalni azokat az alapelveket, elvárható viselkedési és üzleti normákat, melyek megkönnyítik az együttműködést, továbbá öregbítik a vendéglátós szakma méltán jó hírnevét.
A Kódex olyan alapvető szabályokra épít, melyeket még a századfordulón állított össze Tarján Vilmos, a New York irodalmi kávéház egykori vezetője.
A Kódex július 1-től elérhető lesz az MVI honlapján.
Az MVI 3 alapítványának összevonása véglegessé vált. A korábbi kurátorok lemondtak posztjukról.
Az új alapítvány tisztségviselőiről egyhangú döntés született:
• Kurátorok: Csapody Balázs (Kistücsök Étterem), Gottwald Zoltán (Hotel Gottwald), Rápolthy István (Tuba tanya), Majos Vilmos (Tercia Étterem), Borsi András (Hintaló Étterem), Balázs József (Tacuba Étterem)
• Elnök: Jakabffy László
• Felügyelőbizottság: Arnold Károly, Komáromi János (Krúdy Étterem), Rózsa Róbert (Rendezvénycsárda, Hódmezővásárhely)
A közgyűlés megszavazta, hogy az év végén újra megszerveznek egy, az ipartestülethez köthető nagyrendezvényt, valószínűleg idén is egy nagyszabású gálavacsorát. Az esemény főszervezője Balázs József lesz, szakmai mentora Jakabffy László.
Az MVI 2013 utolsó negyedében utazást szervez Németországba. A bajor sörtúra állomásai közé tartoznak majd a nagy cateringcégek telephelyei, konyhái és „működési területei”, valamint az erdingi sörgyár.
Az ipartestület Gundel-díj néven új díjat hoz létre, amely céljaiban és filozófiájában különbözik az étterem és iskola által ugyanezen a néven alapított díjaktól. Az MVI bizottságot állít fel, amelynek feladata a díj alapításához szükséges részletek kidolgozása, illetőleg finanszírozásának megtervezése.
2012-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség javaslata alapján odaítélt Év Gasztronómusa díjat Kovács László, az MVI elnöke nyerte el. Az ipartestület által alapított Év Vendéglátósa díjat 2012-ben Rápolthy István, a Hajdúszoboszló melletti Tuba tanya tulajdonosa kapta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >