A magyar torma virágzik – mégis nehéz helyzetben vannak a termelők
Bár 2024-ben tovább nőtt a magyar tormaexport volumene, és a termés 85 százaléka már külföldön talál gazdára, a hazai tormatermesztők helyzete korántsem rózsás. A globális felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb időjárás és az egyre akadozó munkaerő-ellátás olyan kihívások elé állítja a gazdákat, amelyek tartósan veszélyeztethetik a termelés biztonságát – figyelmeztetett Ujházi Attila, a Koch’s Torma Kft. ügyvezető igazgatója az Agrárszektor friss cikkében.
Torma: hungarikum a tányér szélén
Hazánkban a tormatermesztés szinte teljes egészében Hajdú-Bihar vármegyére koncentrálódik, itt található a termőterületek 98 százaléka. A torma iránti kereslet elsősorban szezonálisan, húsvét és karácsony környékén ugrik meg, amikor a sonka vagy a füstölt hal mellé elengedhetetlen a reszelt torma – legyen az natúr vagy tejszínes változat.
Nyugat-Európában főként a karácsonyi menüsor részeként fogyasztják, míg a közép- és kelet-európai országokban a húsvéti asztalok állandó szereplője. Nem véletlen, hogy a fő exportpiacok között szerepel Németország, Lengyelország, Csehország és az Egyesült Királyság is.
A számok mögött a valóság
A 2024-es évben 9,5 ezer tonnára nőtt a kivitel, ami 13%-os mennyiségi emelkedést jelentett az előző évhez képest. Az export értéke 5,6 milliárd forintra rúgott, ami 20%-os növekedés. Ez elsőre jól hangzik, ám a gazdák mégsem ünnepelnek: a terméshozam ugyanis visszaesett, és az egekbe szökő árak mögött komoly termesztési nehézségek állnak.
A Budapesti Nagybani Piacon például a belföldi friss torma ára 2024-ben 1705 Ft/kg volt, 2025 első nyolc hetében azonban már 2000 Ft/kg-ra emelkedett – ez 65 százalékos drágulást jelent.
A klímaváltozás a földeken is érezteti hatását
A torma melegkedvelő növény, ugyanakkor rendkívül érzékenyen reagál a talaj vízháztartására. Az egyre gyakoribbá váló száraz időszakok és a csapadék egyenetlen eloszlása megnehezítik az ültetvények fenntartását, különösen nyáron, amikor elengedhetetlen a rendszeres öntözés.
„A hajdúsági termőtájak ligetes, erdős környezete némi természetes vízmegtartást biztosít, de ez már nem elég” – mondta Ujházi Attila. A jelenlegi gazdasági és klimatikus környezet arra kényszeríti a gazdákat, hogy egyre rugalmasabbak és alkalmazkodóképesebbek legyenek, különben a hazai tormatermesztés jövője kérdésessé válik.
A jövő a specializációé
Ujházi szerint a következő években elengedhetetlenné válik a termesztési technológiák fejlesztése és a termelők specializálódása. Az ágazat eddig nem kapott olyan célzott támogatásokat vagy innovációs lendületet, amely segítette volna a versenyképesség megőrzését. A torma tehát lehet, hogy továbbra is keresett lesz külföldön – de az már kérdés, ki és hogyan fogja megtermelni.
Kapcsolódó cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >Így vásárolunk húsvétkor
A húsvéti időszakban kiemelt szerepet kapnak a SZÉP Kártyák, melyekkel…
Tovább olvasom >Komoly áremelkedéssel várja a húsvétot a tojás és a torma
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >