A magyar sörgyártás jelene
Több ezer éves története van a hagyományos sörfőzésnek, amely már az emberiség kultúrájának a részét képezi- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, a modern magyar sörgyártás elindulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett eseményen, Budapesten.

(Fotó: Pixabay)
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sörgyártás az élelmiszeripar szerves része, amelynél a tradíció mellett a folyamatos fejlődés is elengedhetetlen. Hozzátette, hogy alapvetően néhány összetevőből áll a sör, ez által nem tűnik egy bonyolult terméknek, mégis hihetetlenül sok az innováció benne akár termék szinten, akár technológia szinten is.
Ez kellett a nagyüzemi sörgyártáshoz
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette, hogy a modern sörgyártás feltételeit az ipari forradalom teremtette meg, amikor már a gépesítettség, a vasút, a logisztika olyan szintet ért el, hogy megindulhatott a nagy volumenű termelés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben a sör szabályozása szintén fontos szerepet tölt be, és annak jelenleg is zajlik a módosítása, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Például a jövőben bevezetésre kerül a gyümölcsös sörök kategóriája, új gyártástechnológiai leírások, de foglalkoznak a vizsgálati módszerekkel is. „Bízom benne, hogy olyan szabályozás fog kialakulni, amely mindenki számára kedvező lesz, amely a sörgyártás tovább erősíti, illetve a különböző technológiák és lehetőségek miatt tovább növeli a fogyasztási kedvet”. – zárta szavait a helyettes államtitkár.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >JUST mosógél 4 l – active, color
Prémium minőségű JUST mosógélek színes és fehér ruhák mosásához alacsony…
Tovább olvasom >Hankó Balázs: rekordszámú nevezés érkezett a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára
Rekordszámú nevezés érkezett a középiskolai tudományos és innovációs tevékenységet fejlesztő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >