A magyar-mexikói együttműködés a GMO-mentes élelmiszereket termelő cégeknek is kedvez
A hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/01/pexels-tim-mossholder-1618423.jpg)
Mexikóban is elismerik a világszínvonalú magyar cégeket
A tárcavezető arról számolt be, hogy Mexikó az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a legfejlettebb iparral rendelkező tizenöt ország közé tartozik a világon.
Magyarország számára Mexikó az első számú partner Latin-Amerikában, az együttműködés, a helyi gazdaság és ipar fejlődéséből pedig magyar vállalatok is sokat profitálhattak az elmúlt években.
„Azért dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen”
– szögezte le.
„Az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült évente egymilliárd dollár fölött stabilizálni a kereskedelmi forgalmunkat, jelentős magyar többlettel. A tavalyi évben is hét százalékos növekedést lehetett regisztrálni” – húzta alá.
Szijjártó Péter nagy eredményként értékelte, hogy egyre nagyobb a kereslet a magyar cégek termékei és szolgáltatásai iránt, főként a digitális építőipari tervezésben, a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök gyártásában és a nyomdaiparban.
„Ezen iparágakban a magyar termékek iránti kereslet növekedése magyar beruházásokat is indukál”
– közölte.
Majd komoly lehetőségnek nevezte az élelmiszerbiztonság terén „világszínvonalat produkáló” magyar cégek számára, hogy a mezőgazdaság bizonyos területein Mexikó GMO-mentesítést tervez.
Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy decemberben megindult a magyar baromfitermékek exportja, és a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a következő években a kereslet további bővülésére számíthat Mexikóban.
A miniszter idejétmúltnak minősítette a több mint húsz éve megkötött együttműködési megállapodást az Európai Unió és Mexikó között, ezért annak korszerűsítését szorgalmazta annak érdekében, hogy „a rendkívüli nehézségekkel küzdő európai kontinens profitálni tudjon a mexikói gazdasági növekedésből, ezt pedig hatékony és rugalmas aktív együttműködéssel lehet elérni”.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Egy túrkevei húsüzemet függesztett fel a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali…
Tovább olvasom >Egy milliárd dollárból bővíti a gyártást Mexikóban a Nestlé
A Nestlé bejelentette, hogy 1 milliárd dolláros beruházást eszközöl Mexikóban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >Stratégiai együttműködést kötött a MATE és a Béres
Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora,…
Tovább olvasom >