A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagy szerepet vállal az élelmiszermentésben
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagy szerepet vállal az élelmiszermentésben, a programban részt vevő hat karitatív szervezet közül a máltaiak juttatták el a legnagyobb mennyiséget a rászorulóknak az elmúlt három évben – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Az államtitkár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új logisztikai központjának megnyitóján, a IX. kerületben kiemelte: felmérések szerint a fogyasztásra alkalmas élelmiszerek 30 százaléka végzi a szemétben, az Európai Unióban pedig évente 57 millió tonna élelmiszert dobnak ki.
Mint mondta, az elmúlt három évben az élelmiszermentő programban a kormány, a karitatív szervezetek és az üzletláncok együttműködésének köszönhetően 8500 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, összesen 8,7 milliárd forint értékben.
A legnagyobb részt ebből a máltai szeretetszolgálat vállalta.
A megmentett élelmiszer mennyiségének nagyságrendjét érzékeltetve elmondta: az elmúlt mintegy ezer napban az Ukrajnának juttatott élelmiszer, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz mennyisége mintegy 5400 tonna volt.
Soltész Miklós elmondta azt is, hogy
a költségvetés 2023 óta támogatja az élelmiszermentésben résztvevő karitatív szervezeteket a raktárépítésben és a gépek beszerzésében, és a jövő évi költségvetésben is szerepel a karitatív tanácsot alkotó hat szervezet 200-200 millió forintos támogatása.
Hozzátette: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számíthat a kormány további támogatására, ahogyan a többi karitatív szervezet is.
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke megköszönte a kormány támogatását, amit a karitatív tanácson keresztül biztosított az új raktárépület felépítéséhez. Mint mondta, a karitatív munka alapja és kiindulópontja a raktározás, adománykezelés, ezért nem is egy megoldandó műszaki feladatként tekintenek arra, hanem a karitatív munka részeként.
Felidézte: az elmúlt 34 évben volt raktáruk zugligeti pincében, a csepeli gyártelepen, de volt arra is példa, hogy lőtéren, bunkerban raktároztak.
A IX. kerületi ingatlan területén egyik régi raktárcsarnokukat bontották le és építettek a helyére egy korszerűbbet, amely jobban szolgálja a munkájukat és a napi több tízezer ellátottjukat.
Az ügyvezető alelnök megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kozma Imréről, a szeretetszolgálat alapító elnökéről. Az ő élete a mi jövőnket nagyon sokáig fogja még meghatározni, olyan példát tett elénk, amit nemcsak hogy lehet, érdemes, de a máltaiaknak kötelező példaként tekinteni – fogalmazott.
Bisztriczki Csaba, a szeretetszolgálat logisztikai vezetője elmondta: 2020-ban alakították ki raktárukat a 6500 négyzetméteres telken, ahol most lebontották a korábbi épületet, hogy a helyén raktár- és irodaépületet építsenek.
Az épület alapterülete 1421 négyzetméter, ebből 732 négyzetméter a raktár, a többi iroda.
Kialakítottak egy 26 négyzetméteres hűtött raktárat is, és összesen 720 raklapot lesznek képesek tárolni.
Az élelmiszermentésről szólva elmondta: tavaly 74, az idén pedig már 118 boltból hozzák el a megmaradt élelmiszert, amelyek még alkalmasak emberi fogyasztásra. 2022-ben 624 tonna élelmiszert mentettek így meg, 2023-ban 794 tonnát, idén szeptemberig 748 tonnát, vagyis várhatan idén elérik az ezer tonna mentett élelmiszert.
Kapcsolódó cikkeink
Elindult az ország legnagyobb iskolai adománygyűjtés
Minden hazai óvoda, valamint általános- és középiskola csatlakozhat az ország…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >