A magyar élelmiszeripar stabil fejlődését mutatja a növekvő bizalom és árbevétel
A magyar fogyasztók bizalma továbbra is erős a hazai élelmiszeripari termékek iránt, amelyeket általában jó minőségűnek tartanak – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a 10. Agóra konferencián, Tatán. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar élelmiszerpiac helyzetét számos tényező befolyásolja, amelyek közvetlen hatással vannak a fogyasztói igényekre és a piaci szereplők működésére.

Dr. Felkai Beáta
Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
Az elmúlt időszakban az élelmiszeripar foglalkoztatása és árbevétele is jelentős növekedést mutatott, utóbbi meghaladta a 6500 milliárd forintot. Dr. Felkai rámutatott arra, hogy az ágazat duális szerkezetű, hiszen a közel 4000 működő vállalat közül csupán 300-400 adja a foglalkoztatás és az export több mint 90 százalékát.
A kormányzat többféle támogatási rendszer és pályázati lehetőség révén segíti a szektor versenyképességének és fenntarthatóságának javítását. Különösen fontos szerepet kapnak ezek a támogatások az ipar digitalizációjában és a fenntarthatósági törekvések előmozdításában, melyek a jövőbeni fejlődés kulcsát jelenthetik.
Dr. Felkai Beáta Olga arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-19 járvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncok szerepére. A kiskereskedelmi szektor gyors alkalmazkodása, a termékválaszték és az árérzékenység változása nagyban meghatározta a piac dinamikáját. A hazai és nemzetközi piaci viszonyok folyamatos figyelemmel kísérése elengedhetetlen ahhoz, hogy az iparág a jövőben is fenntartható módon tudjon működni.
Az élelmiszerpiac fejlődésének támogatása érdekében elengedhetetlen a piaci trendek és fogyasztói igények folyamatos monitorozása, hogy a megfelelő támogatások és fejlesztések megvalósulhassanak. A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripar jövőjét a digitalizáció és a fenntarthatósági célok mentén kell alakítani, amelyeket a kormányzati támogatások is előmozdítanak.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: januárban az ipari termelés 3,9 százalékkal mérséklődött
2025 januárjában az ipari termelés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >A beruházás a jó válasz a kihívásokra
Az agráriumban is a beruházás az egyetlen jó válasz a…
Tovább olvasom >Tállai András: Az élelmiszeripar 2023 kivételével minden évben tudott előre lépni
Az élelmiszeripar 2023 kivételével minden évben tudott előre lépni, tavaly…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >