A magyar élelmiszeripar stabil fejlődését mutatja a növekvő bizalom és árbevétel
A magyar fogyasztók bizalma továbbra is erős a hazai élelmiszeripari termékek iránt, amelyeket általában jó minőségűnek tartanak – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a 10. Agóra konferencián, Tatán. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar élelmiszerpiac helyzetét számos tényező befolyásolja, amelyek közvetlen hatással vannak a fogyasztói igényekre és a piaci szereplők működésére.

Dr. Felkai Beáta
Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
Az elmúlt időszakban az élelmiszeripar foglalkoztatása és árbevétele is jelentős növekedést mutatott, utóbbi meghaladta a 6500 milliárd forintot. Dr. Felkai rámutatott arra, hogy az ágazat duális szerkezetű, hiszen a közel 4000 működő vállalat közül csupán 300-400 adja a foglalkoztatás és az export több mint 90 százalékát.
A kormányzat többféle támogatási rendszer és pályázati lehetőség révén segíti a szektor versenyképességének és fenntarthatóságának javítását. Különösen fontos szerepet kapnak ezek a támogatások az ipar digitalizációjában és a fenntarthatósági törekvések előmozdításában, melyek a jövőbeni fejlődés kulcsát jelenthetik.
Dr. Felkai Beáta Olga arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-19 járvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncok szerepére. A kiskereskedelmi szektor gyors alkalmazkodása, a termékválaszték és az árérzékenység változása nagyban meghatározta a piac dinamikáját. A hazai és nemzetközi piaci viszonyok folyamatos figyelemmel kísérése elengedhetetlen ahhoz, hogy az iparág a jövőben is fenntartható módon tudjon működni.
Az élelmiszerpiac fejlődésének támogatása érdekében elengedhetetlen a piaci trendek és fogyasztói igények folyamatos monitorozása, hogy a megfelelő támogatások és fejlesztések megvalósulhassanak. A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripar jövőjét a digitalizáció és a fenntarthatósági célok mentén kell alakítani, amelyeket a kormányzati támogatások is előmozdítanak.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: stagnált az ipari termelés márciusban
2025 márciusában az ipari termelés volumene az előző év azonos…
Tovább olvasom >Tovább fokozzuk az agrárgazdasági együttműködésünket az Egyesült Államokkal
Új dimenziók nyílnak hazánk és az Egyesült Államok között az…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek
2025 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 7,3 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >