A magyar élelmiszeripar stabil fejlődését mutatja a növekvő bizalom és árbevétel
A magyar fogyasztók bizalma továbbra is erős a hazai élelmiszeripari termékek iránt, amelyeket általában jó minőségűnek tartanak – mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a 10. Agóra konferencián, Tatán. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar élelmiszerpiac helyzetét számos tényező befolyásolja, amelyek közvetlen hatással vannak a fogyasztói igényekre és a piaci szereplők működésére.

Dr. Felkai Beáta
Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
Az elmúlt időszakban az élelmiszeripar foglalkoztatása és árbevétele is jelentős növekedést mutatott, utóbbi meghaladta a 6500 milliárd forintot. Dr. Felkai rámutatott arra, hogy az ágazat duális szerkezetű, hiszen a közel 4000 működő vállalat közül csupán 300-400 adja a foglalkoztatás és az export több mint 90 százalékát.
A kormányzat többféle támogatási rendszer és pályázati lehetőség révén segíti a szektor versenyképességének és fenntarthatóságának javítását. Különösen fontos szerepet kapnak ezek a támogatások az ipar digitalizációjában és a fenntarthatósági törekvések előmozdításában, melyek a jövőbeni fejlődés kulcsát jelenthetik.
Dr. Felkai Beáta Olga arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid-19 járvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncok szerepére. A kiskereskedelmi szektor gyors alkalmazkodása, a termékválaszték és az árérzékenység változása nagyban meghatározta a piac dinamikáját. A hazai és nemzetközi piaci viszonyok folyamatos figyelemmel kísérése elengedhetetlen ahhoz, hogy az iparág a jövőben is fenntartható módon tudjon működni.
Az élelmiszerpiac fejlődésének támogatása érdekében elengedhetetlen a piaci trendek és fogyasztói igények folyamatos monitorozása, hogy a megfelelő támogatások és fejlesztések megvalósulhassanak. A helyettes államtitkár szerint az élelmiszeripar jövőjét a digitalizáció és a fenntarthatósági célok mentén kell alakítani, amelyeket a kormányzati támogatások is előmozdítanak.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Globális és egyedi döntések is kellenek a klímaváltozás mérsékléséhez
Globális és egyedi döntések is szükségesek a klímaváltozás mérsékléséhez, kis…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >