A magyar dió a legjobb minőségű a világon
A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Ezért is indokolt, hogy megelőzzük a diófákra is veszélyes stressz betegségeket. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Diótanácskozásán többek között kiderült, tavaly 3 új kórokozója ütötte föl fejét a magyar dióültetvényekben.
„A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt” – értékelte röviden az évet Bujdosó Géza, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársa az éves diókonferencia után.
Mint kiderült, a szárazság extrém módon gyengíti a fajták ellenálló-képességét, amely stressz betegség kialakuláshoz vezet. A szélsőséges környezeti, időjárási hatásokhoz a diófához nem tudnak alkalmazkodni, így kiváltképp fontos a gyümölcsfák jó kondíciójának megőrzése. Ugyanis amint romlik a fák fiziológiai állapota, sebezhetővé válnak a kórokozók ellen. Ennek következtében pedig csökken a termőfelület, kevesebb lesz a termés és csökken a dióbél minősége is.
A Diókonferencián azt is elmondták a szakemberek, hogy 2012-ben új betegségek ütötték föl fejüket a dióknál, amelyek a gyenge és elhalt fás részeken jelentek meg.
„A megelőzést szinte kizárólag a prevencióban látjuk. A nagy ültetvényeken ugyanis képtelenség minden fáról eltávolítani a károsodott, elhalt részeket, a vegyszeres kezelés pedig rendkívül drága. Egyelőre az új kórokozók kártétele minimális, a gazdasági határérték alatt mozog, ugyanakkor vigyázni kell, hogy ez ne növekedjen. Ehhez javasoljuk fontolóra kellene venni a diófák öntözését, amely eddig ugyan nem volt jellemző, mára azonban szükségessé vált!” – mondta Vajna László professzor.
A problémák mellett a pozitív tendenciákról is hosszasan beszéltek a Diókonferencia előadói, amelyből kiderült, hogy Magyarország egy rendkívül jó és stabil piaccal rendelkezik. A dióültetvények felülete évről-évre növekszik és egyre több diót telepítenek országszerte. A faiskolákban egyre nagyobb az érdeklődés az oltványok iránt. Emellett az ország jelentős dióexportot bonyolít le Németországba, Olaszországba és Ausztriába.
Magyarország jelenleg 8 államilag minősített fajtával és évente országosan 5-6 ezer tonna szárított héjas termésmennyiséggel rendelkezik.
Amely pedig a legnagyobb büszkeségre adhat okot hazánknak, az a diótermés rendkívül jó minősége és magas beltartalmi értéke. A magbélben többszörösen telítetlen zsírsavak fordulnak elő, illetve jelentős mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és fenolokat is.
Ár szempontjából a tavalyi év nem mérvadó, hiszen a jelentős fagy és szárazság csökkentette a termésmennyiséget, emiatt drágult a dió. Ugyanakkor a szakemberek elmondták, hogy hosszútávon a termés ára magas szinten marad. Jelenleg körülbelül 1000 forint/kg a szárított héjas, 2000 Ft/kg a dióbél kiskereskedelmi ára.
A 2013-as év termésére vonatkozó mutatókról június elején számol be az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szakembere, Bujdosó Géza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >