A magyar borokat népszerűsíti a soros magyar EU-elnökség
Magyarország 2011 első félévében sorra kerülő uniós elnöksége egyik kiemelt célja a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hazánk mintegy 250 uniós találkozónak és munkaértekezletnek ad otthont, amelyek mindegyikén magyar borokat szolgálnak majd fel az EU tagországaiból érkező vendégeknek. A rendezvényeken főszerepet kap az étel és a bor harmóniája.
2011. január elsejétől Magyarország először látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. A féléves elnökségi időszak komoly kihívást és felelősséget jelent országunk számára, ugyanakkor kiváló alkalmat teremt arra, hogy eloszlassunk számos korábbi sztereotípiát, amelyek még ma is élnek a külföldiekben hazánkról. Célunk, hogy nemzetközi szinten mutassuk be fontos értékeinket, többek között a magyar borkultúrát, és megismertessük az unió országaival a legjobb magyar borokat.
Borrégiók látják vendégül a hazai eseményeket
A hazai rendezvényeket a magyarországi öt borrégió (Pannonia Superior: Sopron, Ászár- Neszmély, Pannonhalma, Mór, Etyek; Balaton borrégió: Észak és Dél – Balaton + Somló; Pannon borrégió: Villány, Pécsi, Zalai, Tolnai és Szekszárdi borvidék; Duna borrégió: Kunság, Hajós-Baja, Csongrád; Észak-Magyarország: Mátra, Eger, Tokaj-hegyalja) „látja vendégül”, azaz minden rendezvényen egy-egy borrégió kerül bemutatásra. A találkozókon a felszolgált borokat Gál Helga, a soros elnökségi sommelier mutatja be, aki a vendégeket az adott tájegység gasztronómiai, valamint kulturális sajátosságaival is megismerteti.
A borok kiválasztása
A Külügyminisztérium tekintélyes szakmai zsűrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívásra kerülő termelők körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének egyetértésével.
2010. november 9-11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és csúcsminőségű italokat az informális miniszteri tanácsülésekre és egyéb magas szintű rendezvényekre. Az előbbi két rendezvényfajtára csak olyan borokkal lehetett pályázni, amelyek boraikkal részt vettek már egy magyarországi helyszínen lebonyolított nemzetközi szintű borversenyen, és ott érmes helyezést értek el. A csúcsminőségű borok és pezsgők közé csak az „Év bortermelője/borásza” és „Év Pincészete” cím tulajdonosai nevezhettek. Azokon a borvidékeken ahol még nem volt év Bortermelője vagy Év pincészete, ott a Vindependent ajánlásával kértünk fel termelőket.
A termelők által beküldött bormintákat a szakmai zsűri a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően vak-kóstolással, az előre megszabott szempontok alapján pontozással értékelte. A válogatásnál fontos szempont volt, hogy – eltérően a versenyektől – a bort nem önmagában, „bortechnikai” szempontból értékelte a zsűri, hanem azt is vizsgálta, hogy a felszolgálni kívánt ételekkel, ételsorokkal megfelelő összhangban van-e.
Az étel és a bor harmóniája
A rendezvényeken a cél, hogy reflektorfénybe kerüljön a régiós konyha, valamint az étel és a bor harmóniájának fontossága. Ezért a modern gasztronómiai irányzatoknak megfelelően először a borrégiók borai kerültek kiválasztásra, majd azokhoz párosulnak az ételek és nem fordítva.
A felszolgálásra kerülő borok és ételek közötti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttműködik. Ruprecht László, a 2005. évi Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya, akadémiai Chef diplomáját Párizsban szerezte és több jelentős versenyen is elismerték szakmai tudását. Kiemelkedő szakmai tapasztalatára ismert hazai éttermeknél tett szert.
A zsűri
A zsűri elnöke Mészáros Gabriella, a Borkollégium egyik elindítója, aki Magyarországon az első nemzetközi borakadémikus. A zsűri tagjai nagyrészt nemzetközi borakadémikusok, akik közül legtöbben a „Wine and Spirit Education and Trust” nemzetközileg elismert végzettséggel rendelkeznek. A vakkóstolás során a zsűri egyik csoportja a fehér borokat, míg a másik csoportja a vörös borokat értékelte.
A kóstolóbizottság összetétele: Mészáros Gabriella (elnök), Bálint László, Herczeg Ágnes, Lukács Szabolcs, Varga Norbert, Sánta Zoltán, Csizmadia András, Karácsonyi Péter, Forrai Zoltán, Fabók Mihály, Ditz Edit, Németh Gábor, Kárpáti Péter, Módos Péter, Rohály Gábor, Szerényi Máté, Kató Csaba, Kató András, Élő László, Laczkó Gábor.
Brüsszeli borok
2010 szeptemberében megtörtént a brüsszeli események, tanácskozások során felszolgálásra kínált borok magyarországi elő-szelekciója, amely alapján (az általunk felajánlott listáról, javaslatainkat figyelembe véve) a brüsszeli szakértők kiválogatták az általuk preferált borfajtákat. Ennek alapját a Külügyminisztérium év eleji közbeszerzése adta meg.
A brüsszeli étkezések során nem szükségszerű az éppen elnökséget adó ország borainak felszolgálása, ez a felajánlás kiváló alkalmat teremt borvidékeink, termelőink külföldi bemutatkozására, a magyar borkultúra további népszerűsítésére.
A brüsszeli szakértők által kiválogatott brüsszeli eseményeken felszolgálásra kerülő borok a következők:
1. György-Villa Pincészet: Francois Brut Nature
2. Bussay Pincészet: Rajnai Rizling
3. St. Andrea Pincészet: Örökké
4. Királyudvar Pincészet: Tokaji Sec
5. Gál Tibor Pincészet: Egri Kadarka
6. Weninger Pincészet: Soproni Kékfrankos
7. Gróf Buttler Borászat: Bikavér
8. Bock Pincészet: Bock Cuveé
9. Gróf Degenfeld Pincészet: Andante (Furmint)
10. Zemplén Hegyhát Pincészet: Tokaji Aszú (5 puttonyos)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >