A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes termékek felé tolódik el

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 05. 13. 10:53

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt – közölte a Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap a lengyel söripari munkaadók szövetsége jelentésére hivatkozva.

A jelentésben az érdekvédelmi szervezet azt írja, hogy „valódi szemtanúi vagyunk a lengyelországi sörfogyasztásban bekövetkező forradalomnak”. 2018-ban ugrásszerűen nőtt az alkoholmentes sörök értékesítése, amely 2024-ig összesen 250 százalékkal növekedett, és tavaly mintegy kétmillió hektolitert ért el a lap által ismertetett adatok szerint.

Az alkoholt nem tartalmazó sörök a lengyelek 52 százaléka számára az alkoholos italok „jó alternatíváját” jelentik – idézi a hetilap Bartlomiej Mokrzyckit, a lengyel söripari munkaadók szövetségének vezérigazgatóját.

A jelenség egyik oka az úgynevezett NoLo-divat, vagyis a nulla vagy alacsonytartalmú alkoholok növekvő kedveltsége

– írja a lap.

A más országokban is észlelhető fogyasztói tendencia Lengyelország esetében tartósnak tűnik, 2019 és 2023 között az alkoholos italok fogyasztása összesen 8,7 százalékkal csökkent, a sör esetében pedig 9,9 százalékos volt a lengyelországi visszaesés.

Az elmúlt három esztendő során az alkoholtartalmú sör gyártása évi 3,7 százalékkal csökkent, az alkoholmentes sörök esetében viszont évi 2,7 százalékkal növekedett – idézi a lap Michal Kolesnikowot, a PKO BP lengyel bank elemzőjét.

Az ismertetett adatok fényében az alkoholmentes sörök gyártása esélyt jelent a piaci nehézségekkel évek óta küzdő sörgyárak számára

– szögezte le Kolesnikow.

A Do Rzeczy felidézi: Lengyelország az alkoholmentes sörök harmadik legnagyobb gyártójának számít Európában, Németországgal és Spanyolországgal együtt ezen italok 68 százalékát állítják elő a kontinensen.

Kapcsolódó cikkeink