A lencsetermesztés helyzete Magyarországon: kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években a lencsetermesztés globális szinten jelentős visszaesést mutatott, Magyarországon pedig már csak elenyésző területen folyik termelés. A hazai piac importfüggőségét többek között a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő két lencsefajta, a ‘Pinklevi’ és ‘Rézi’ vetőmagjának elérhetősége igyekszik enyhíteni, de a termőterület bővítéséhez további támogatásokra lenne szükség – írja az Agrárszektor.
A FAO adatai szerint az elmúlt öt évben a világ lencsetermésztési területe 6,5 millió hektárról 5,5 millió hektárra csökkent. A legnagyobb termelők közé tartozik India (1,73 millió hektár), Kanada (1,71 millió hektár), valamint Ausztrália (500 ezer hektár). Európában viszont csak elenyésző méretű termõterületek találhatók: Ukrajnában mindössze 5300 hektár, Észak-Macedóniában pedig 67 hektár. Magyarországon a lencse termesztési csúcspontja 1987-ben volt, amikor több mint 10 000 hektáron folyt a termelés. Ez 2002-re ezer hektár alá csökkent, majd 2008-ra tovább feleződött. Az utóbbi években pedig szinte teljesen megszűnt a vetőmagelőállítás.
A Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő ‘Pinklevi’ és ‘Rézi’ lencsefajták 2019-ben kapták meg az állami elismerést, vetőmagjuk pedig először 2022-ben került kereskedelmi forgalomba. Jelenleg a vetőmagelőállítás folyamatos, de a termelési kedv fellendítéséhez további támogatásokra lenne szükség. Magyarországon 2021-ben mindössze 284 hektáron termeltek lencsét, miközben az ország éves importja eléri a 4400 tonnát. Az export is jelen van, de nagy része reexportból származik.
A lencse termesztésének bővítése a hazai piac stabilizálása érdekében kulcsfontosságú. A jelenlegi KAP (Közös Agrárpolitika) támogatások között nem szerepel a lencse, azonban ennek megváltoztatása hozzájárulhatna a termelői kedv növekedéséhez. Mendlerné Drienyovszki Nóra, a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a lencse hazai termesztésének jövője a megfelelő támogatásokon múlik.
A lencse tápanyagtartalma miatt rendkívül értékes élelmiszer. Magas fehérje- és rosttartalma mellett gazdag B-vitaminokban, folsavban, vasban, mangánban és káliumban. Antioxidáns hatású polifenolokat is tartalmaz, miközben nátrium- és telítettzsírsav-tartalma rendkívül alacsony. Ezek a tulajdonságok ideálissá teszik a lencsét az egészséges táplálkozás szempontjából, különösen a húsmentes étrendeket követők számára.
Ahhoz, hogy a hazai lencsetermesztés fellendüljön, szükség van az állami támogatásra, a termesztési kedv növelésére és az importfüggőség csökkentésére. A szakértők szerint a lencse kiváló alapanyag, amely nemcsak a magyar gasztronómiában, hanem a mindennapi táplálkozásban is nagyobb szerepet kaphatna.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyári szünet: több százezer forintot költenek a magyar családok
A nyári szünet a kikapcsolódás mellett komoly logisztikai feladatokat és…
Tovább olvasom >Tojásválság küszöbén állunk?
Az amerikai és európai piacokon egyaránt áremelkedést tapasztalnak – a…
Tovább olvasom >Owen Wilson a Wolt nemzetközi kampányának új arca
Owen Wilsonnal indította első márkanagyköveti kampányát a Wolt. Az egyéves…
Tovább olvasom >