A legtöbben nem tudják megkülönböztetni a drága és az olcsó borokat
A borivók többsége képtelen megkülönböztetni a gyenge minőségű, olcsó bort a hatszor annyiba kerülő, jó minőségű boroktól – mutatták ki kutatók.
A szakemberek tanulmányukban úgy vélik, hogy sokan leginkább a jól csengő márkanevet tartják szem előtt, amikor különleges bort keresnek. Az edinburgh-i tudományos fesztiválon megrendezett vak borkóstolásba 578 embert vontak be. Számos vörös- és fehérbort kóstoltattak velük, a Nagy-Britanniában öt fontnál (1500 forint) kevesebbe kerülő boroktól egészen a 30 fontba (9000 ezer forint) kerülő nedűkig. Azt kérték tőlük, mondják meg, melyik bor olcsó, melyik drága.
A véletlenek törvénye alapján a pontos választ 50 százalékos arányban találhatták volna el. A kutatókat meglepte, hogy a borkóstolás eredménye megegyezett ez utóbbival, ami azt bizonyítja, hogy a résztvevők csupán az íz alapján nem tudnak különbséget tenni minőség és minőség között, holott a kóstolt borok között voltak olyan drágább fajták is, mint a Sauvignon Blanc, a Pinot Grigio, a Chardonnay, Shiraz vagy a Claret – írja a The Daily Telegraph nyomán a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >A GKI 2025-ben 2-2,5%-os gazdasági növekedést vár
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2025-re 2-2,5%-os GDP-növekedést prognosztizál, amely a…
Tovább olvasom >Gulyás Gergely: komplex akciótervvel készül a kormány az élelmiszerárak túlzott emelésének letörésére
Első lépésként komplex akciótervvel készül a kormány az infláció és…
Tovább olvasom >