A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán
Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában. Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.
Az Ország Legjobb Kereskedelmi Főzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft. nyerte el. Magyarország Legjobb Pálinkája 2011-ben az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkája lett. A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.
2011. április 15-17. között rendezték meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. A több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése.
Április 15-én, pénteken Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese átadta Gyulának a főváros kulcsát, így a rendezvény végéig, vasárnap estig Gyula viselhette a Pálinka Magyar Fővárosa címet.
A programsorozat kiemelkedő része volt a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett. A benevezett párlatok nyilvános érzékszervi zsűrizése 2 napon át tartott. Az érmekről és kategória győztesekről (championok) egy 29 szakértőből álló zsűri döntött.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy a benevezett pálinkák száma ismét meghaladta a nyolcszázat, és több mint 20%-kal nőtt a kiosztott érmek száma a tavalyi 371-hez képest. 2011-ben 450 érmet, 20 Champion Díjat, 4 plakettet és különdíjakat osztottunk ki. Büszkék vagyunk rá, hogy a rendezvény és a verseny színvonala évről évre nő, és egyre több résztvevőt vonz Gyulára.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.
A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek. A versenyeredmények alapján 2011-ben az Ország Legjobb Kereskedelmi főzdéje az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett. A győztes pálinkát (az Ország Legjobb Kereskedelmi Céllal Főzött Pálinkája), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. szilvapálinkáját 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
A Társadalmi Zsűri Különdíját a Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája kapta.
Az Ország Legjobb Bérfőzdéje a Bükkaranyosi Pálinka Kft. lett.
Az Ország Legjobb Bérfőzetett Pálinkája díjat Pálos Miklós Merlot törkölypálinkája kapta, melyet a Brill Pálinkaház főzött számára.
A versenyszabályzat értelmében, ha legalább 30 versenyminta érkezik minimum 10 nevezőtől, akkor a pontszámok alapján Országgyőztes hirdethető. Idén a DiBonis Winery kapta meg a Szerbia Országgyőztes díjat.
A Románia legeredményesebb versenyzője díjat Ambrus Levente, Szlovákia legeredményesebb versenyzője díjat a Fruit Distillery Cooperation nyerte el.
A legtöbb aranyérmet a szerbiai DiBonis Winery (14 arany minősítés), az Agárdi Pálinkafőzde Kft. (10 arany minősítés), a Kisrét Manufaktúra Kft. (7 arany minősítés), a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Vitalis Kft./Márton Pálinkafőzde (6-6 arany minősítés) kapta.
A Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. 15, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. 10, a Tüzséri Pálinka Manufaktúra 9, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra Kft. 7 ezüstéremben részesült.
A legtöbb bronzérmet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a DiBonis Winery (9-9 bronz minősítés), Szicsek Kft. (8 bronz minősítés), a Brill Pálinkaház Kft. (7 bronz minősítés), a Békési Pálinka Zrt. és a Miskolci Likőrgyár Zrt.-Prekop Pálinkafőzde (6-6 bronz minősítés) kapta.
Champion Díjban részesültek:
1. DiBonis Winery (Szerbia): Almapárlat
2. DiBonis Winery (Szerbia): Érlelt almapárlat
3. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Körtepálinka
4. Brill Pálinkaház Kft.: Piros vilmoskörte pálinka
5. Tüzséri Pálinka Manufaktúra Kft.: Birsalmapálinka
6. DiBonis Winery (Szerbia): Cseresznyepárlat
7. Májer Ferenc: Fürtös meggy párlat
8. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Champion őszibarack pálinka
9. Fruit Distillery Cooperation S.R.O. (Szlovákia): Velkopavlovicka-kajszibarack párlat
10. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Szilvapálinka
11. Agárdi Pálinkafőzde Kft.: Barrique szilvapálinka
12. Brill Pálinkaház Kft.: Irsai Olivér szőlőpálinka
13. Pálos Miklós: Merlot Törkölypálinka
14. DiBonis Winery (Szerbia): Seprőpárlat
15. Wellkomm Kft. (Örményország): Ararat Brandy-Nairi
16. DiBonis Winery (Szerbia): Bodzapárlat-nemesített bodzapárlat
17. Szicsek Kft.: Vadmeggy pálinka
18. Békési Pálinka Zrt.: Békési kökény pálinka
19. Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft: Gyulai Tavasz – vegyes pálinka
20. DiBonis Winery (Szerbia): Ágyas szőlőpárlat
A XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról. Többek között a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodott az egész napos szórakozásról. A színpadon hazánk legnépszerűbb énekesei és zenészei várták az énekelni és táncolni vágyókat. Fellépett többek között Kontor Tamás, SP, az EDDA, a Mega Fásy Mulató, Kökény Attila, Tolvai Renáta, valamint az Irigy Hónaljmirigy.
A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete volt. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látta el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >