A legjobb kézműves sajtok és tejtermékek versenyeztek a Sajtmustrán
Idén szeptember 5-én Etyeken, az Etyek Látogatóközpontban tartották a legjobb hazai kézműves sajtok és tejtermékek versenyét, a Sajtmustrát – olvasható az indexen. Ez már a nyolcadik ilyen rendezvénye volt a Sajtkészítők Egyesületének, amelyen a koronavírus járvány miatt ezúttal elmaradtak a kültéri rendezvények, például a sajtkedvelők által legjobban várt vásár, ahol máskor nem csak kóstolni lehet, hanem alaposan feltölteni az otthoni készletet a legkiválóbb honi tejtermékekből.
Fotó: Sajtmustra
Ebben az évben két programból állt össze a Sajtmustra, az egyik a megszokott sajtbírálat, a másik pedig egy szakmai konferencia volt. A bírálat szakmaisága is hasonlóan a nevezett tejtermékkel évről évre fejlődik – avatott be Hegedűs Imre a Sajtkészítők Egyesületének el alelnöke. Azt is elmondta a szakmai vezető, hogy a hazai sajtbírákat az egyesület képezte ki és havonta szakmai tréningeken vesznek részt, sőt nemzetközi sajtversenyeken is gyarapítják tudásukat, például a csehországi mikulovi és a legjelentősebb párizsi sajtversenyen is szerepeltek. Arról is beszélt Hegedűs Imre, hogy a VIII. Sajtmustrára 100 tételt neveztek és örömmel tapasztalták, hogy a sajtok és tejtermékek minősége továbbra is javulást mutat, így nem véletlen, hogy 2020-ban 6 arany, 9 ezüst és 10 bronz minősítés született.
A VIII. sajtmustrán Arany minősítést ért el: házi vajával a Tolbán Sajt, krém fehér sajtjával a Tóth Gábor, Baráthegyi Zsíros tehénsajt krémjével a Szimbiózis Alapítvány, illetve parenyicájával Csontos Jánosné, valamint Parasztsajt raklettje Ficsor Árpádtól és a kékpenésszel érő félkemény sajt a Magyardombegyházi Sajtműhelytől.
A konferenciáról is beszélt az elnökségi tag, amelyről elmondta, hogy a szervezésnél és a lebonyolításnál is nagyon ügyeltek rá, hogy megfeleljenek a járványügyi előírásoknak, illetve alkalmazkodniuk kellett a határzárhoz is, így a külföldi előadok online tartották meg előadásaikat. Olyan szakmai témák voltak napirenden, mint az alvadékvágás módszerei, a rézüst szerepe vagy éppen a sajtkéreg kezelése, illetve a sajtérlelés elmélete és gyakorlata, valamint a tejtermékek piacvédelme. (index, Kurkó Gyula)
Kapcsolódó cikkeink
Márton-napi programokkal várják az érdeklődőket a hétvégén Etyeken
Szombaton ismét megrendezik az etyeki „Libadalmat”, amelyen libás ételek, újbor…
Tovább olvasom >Sajtmustrával bővül az etyeki Gasztrosétány programja
Első alkalommal rendezik meg az etyeki Gasztrosétányon a Magyar Sajtkészítők…
Tovább olvasom >Kampány indult a magyar sajtok népszerűsítésére
A Magyarországon gyártott kézműves sajtok népszerűsítésére indult kampány A magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >