A legjobb gasztroblogok
Közel 500 nevezés, 85 elfogadott induló – ezek a legfontosabb számadatok, amit a hvg.hu Goldenblog 2009 versenye idén negyedszer meghirdetett gasztroblog-kategóriájáról tudni érdemes. Lelkes-tehetséges amatőrök és tehetős-tehetséges félprofik – a szervezők szerint – többségében minőségi webnaplója közül választotta ki a háromtagú zsűri és a közönség a legjobb 10 „nem hivatásos” gasztroblogot. Némelyikről színvonala alapján így is el tudjuk képzelni: hamarosan profitorientált vállalkozássá válnak. Tartalmukban akár a vendéglátószakma képviselőinek is nyújthatnak újdonságokat: használható ötleteket és recepteket, izgalmas gasztronómiai ismereteket és sok esetben intellektuális élményt is.
A változatos stílusú, objektíven nehezen rangsorolható (talán ezért is van, hogy az idei top10 egyetlen ponton sem egyezik a tavalyival) blogok közül mi az egyre jobban a gasztronómia felé forduló amatőr fiatalembert, a 2. helyezett „Kísérleti konyha” készítőjét emelnénk ki, aki számos, igencsak szofisztikált fogás elkészítéséről mesél, és kísérleteivel még azt is bebizonyítja, a molekuláris konyha sem ördög találmánya.
Tekintettel arra, hogy a legnépszerűbb gasztronómiai webnaplók állandó látogatóinak száma jó esetben is csak százakban mérhető, csak sajnálni lehet, hogy a nemegyszer igen értékes anyagokat jóval kevesebben látják, mint a néha – nem kis eufémiával élve – verejtékes munkával készülő, nyomtatott sajtóban megjelenő „társaikat”. Pedig nem is lenne rossz, ha többek között ezeken nőne fel a várva várt „új szakácsgeneráció”. (A verseny részleteiről és az eredményekről a www.goldenblog.hu portálon olvashat.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >