A krumpli és a hagyma is hiánycikk lehet hamarosan
Nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek. A magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban. Az év végére eltűnhetnek a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya is.

Egyelőre kevés a korszerű tároló itthon
„Télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban”
– mondta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a VG-nek.
„Idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban. Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt”
– fejtette ki a szakember.
Kapcsolódó cikkeink
Több alapélelmiszer drágult, kiugrott a krumpli ára a diszkontokban
Minimális áremelkedést mért június végén a Privátbankár a hazai diszkontláncokban:…
Tovább olvasom >Nagyon visszaesett a magyar burgonyatermesztés
Magyarországon az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a burgonyatermelés és -fogyasztás.…
Tovább olvasom >Javuló tendencia a burgonya hazai mennyiségében: az ára kivételesen csökkent az elmúlt évben
A burgonya egy jól ismert és közkedvelt növény, nemcsak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: A kiskereskedelem nem felelős az emelkedő árakért
A kiskereskedelmi forgalom júniusi 3 százalékos – éves emelkedése az…
Tovább olvasom >A legnagyobb hazai webshopok oldalainak a karbonlábnyomát mérte meg a magyar startup
Tizenhat hazai webshop oldalának karbonlábnyomát mérte meg a Carbon.Crane, az…
Tovább olvasom >Tovább erősödött a magyar termék védjegyek szerepe
Az élelmiszerek esetében a vásárlók 86,6 százaléka előnyben részesíti a…
Tovább olvasom >