A koronavírus nem terjed a húsárukon keresztül
Nem kell tartaniuk a vásárlóknak a hústermékek fogyasztásától, a koronavírus nem terjed élelmiszereken keresztül – idézi a Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet állásfoglalását a Magyar Nemzet Online, miután több húsüzemben is járványgócot találtak a német hatóságok.
A hústermékek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, a koronavírus ugyanis nem terjed az élelmiszereken keresztül. Erre a minap a Német Szövetségi Kockázatfelmérési Intézet mutatott rá. A szervezet állásfoglalása szerint – amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a honlapján is közzétett – a jelenlegi ismeretek abba az irányba mutatnak, hogy a sertésekben és a baromfifélékben nincs jelen a vírus, tehát az embert sem fertőzhetik meg. Ráadásul a betegség terjedéséhez élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken keresztül – beleértve a húskészítményeket is – kizárt, hogy valaki megfertőződjön az új típusú koronavírussal. Az intézet felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a kór terjedése. Ennek megelőzésében a vágóhidaknak és a feldolgozóüzemeknek van komoly felelőssége, ezért az alapvető higiéniai követelményeket a korábbiaknál is szigorúbban be kell tartaniuk a dolgozóknak.
A szakemberek azt követően nyilatkoztak, hogy az elmúlt hetekben németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedésekről érkeztek hírek. Legutóbb egy alsó-szászországi városban, a Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozójának koronavírustesztje pozitív lett, a járványgóc feltárása után a német hatóságok a térség 650 ezer lakosát érintő lezárásról döntöttek.
Korábban Észak-Rajna–Vesztfáliában 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Az eset kapcsán bezárt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzem, a német gazdák pedig attól tartanak, hogy a holding döntése nyomán más vágóhidak is szüneteltetni fogják az állatok átvételét. Az ágazati szakemberek szerint a koronavírus a sertéspestisjárványnál is komolyabb hatással lehet a német húspiacra.
A járvány a magyar húsipart sem hagyta érintetlenül, a szigorú higiéniai intézkedések betartása, az ahhoz szükséges eszközök beszerzése komoly kihívás elé állította az üzemeket, ráadásul jelentős többletköltséget is okozott az ágazat szereplőinek. A szállodák és éttermek bezárása miatt visszaesett forgalom nyomán a nyugati és a déli országokban felgyülemlett felesleg ráadásul dömpingáron jelent meg a hazai piacon, ami tovább rontotta a feldolgozók helyzetét. (mno.hu, Köpöncei Csilla)
Kapcsolódó cikkeink
A laborhús jövője: fenntartható alternatíva vagy piaci kihívás?
A laborhús olyan sejttenyésztéses technológiával előállított hús, amelyet élő állatok…
Tovább olvasom >Papíralapú kávékapszulákat vezet be a Nespresso Németországban
2025. február 17-től Németország-szerte kaphatók a Nespresso papíralapú kávékapszulái. Az…
Tovább olvasom >Digitális kuponokkal támogatja az omnichannel terjeszkedést a Rossmann Németországban
A lendületes nemzetközi növekedésnek és az ambiciózus beruházásoknak köszönhetően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity Elemzői Felmérés: Kína – merre keresgéljenek a befektetők a változások közepette?
Kína egy sor gazdasági kihívással néz szembe − a lakáspiac…
Tovább olvasom >Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat idén a Richter-vezér kapta
252 hazai vezérigazgató véleménye alapján harmadik alkalommal ítélte oda Az…
Tovább olvasom >Okos döntés lehet életminőségünk javításába fektetnünk
Az idei év első negyedében több mint 800 ezer magyar…
Tovább olvasom >