A klímaváltozás a magyar sörfőzdék számára is kihívást jelent
A globális klímaváltozás kihívások elé állítja a sörfőzdéket is, hiszen az alapanyagok, mint az árpa és a komló, érzékenyek az időjárási viszontagságokra. A magyar sörfőzdék különösen érzékenyen érintettek, hiszen kisebb méretük miatt korlátozottak a lehetőségeik az alapanyag beszerzés terén és a nagyobb gyártókhoz képest kevésbé tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez. A HelloVidék cikkében Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója nyilatkoztak a helyzetről.

A klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet játszhatnak a helyi, kisüzemi főzdék
Magyar Zoltán kiemelte, hogy a kisüzemi főzdék különösen sebezhetők az alapanyag-piaci ingadozásokkal szemben. Aszály esetén az árpa minősége romlik, ami közvetlenül befolyásolja a termék költségeit és minőségét. A helyi komlótermelés hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet, így külföldről kell beszerezniük az alapanyagokat, ami magasabb költségeket és logisztikai kihívásokat jelent. Ezen kívül a sörfőzés magas energia- és vízigényű folyamat, aminek költségei az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek.
Szilágyi Tamás hozzátette, hogy az energiaárak emelkedése különösen érzékenyen érinti a főzdéket, amelyek nagy energiafogyasztók. A Mad Scientist válaszul napelemes beruházást tervez, amivel csökkenteni kívánják az energiafüggőségüket. Emellett a csomagolás terén is zöld megoldásokat alkalmaznak: alumínium dobozokat és papírkartont használnak, elkerülve a műanyag és a zsugorfólia használatát.
A New Belgium Brewing példája is inspiráló lehet a magyar sörfőzdék számára. Az amerikai főzde már elérte, hogy zászlóshajó terméke, a Fat Tire, Amerika első tanúsítottan karbonsemleges sörévé váljon, és komoly lépéseket tesznek a 2030-as klímacélok elérése érdekében. A „Torched Earth Ale” sörükkel pedig drámai módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás súlyos következményeire.
A magyar sörfőzdék is hasonló úton járnak, törekedve arra, hogy fenntartható módon üzemeljenek és csökkentsék ökológiai lábnyomukat. A klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet játszhatnak a helyi, kisüzemi főzdék is, amennyiben képesek megfelelő támogatást szerezni a környezetbarát technológiák bevezetéséhez. Az ilyen típusú innovációk nemcsak a bolygónk, de a fogyasztók és a helyi gazdaságok számára is előnyösek lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Mintegy 5 millió eurót fordít zöld energiára az Aldi Írországban
Az Aldi Ireland bejelentette, hogy 5 millió eurós beruházással energiatakarékos…
Tovább olvasom >Hagyomány és innováció: így marad versenyben a Nádudvari az élelmiszerpiacon
A mai élelmiszerpiacon nem elég pusztán jó minőséget kínálni –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >