A klímaváltozás a magyar sörfőzdék számára is kihívást jelent
A globális klímaváltozás kihívások elé állítja a sörfőzdéket is, hiszen az alapanyagok, mint az árpa és a komló, érzékenyek az időjárási viszontagságokra. A magyar sörfőzdék különösen érzékenyen érintettek, hiszen kisebb méretük miatt korlátozottak a lehetőségeik az alapanyag beszerzés terén és a nagyobb gyártókhoz képest kevésbé tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez. A HelloVidék cikkében Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója nyilatkoztak a helyzetről.

A klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet játszhatnak a helyi, kisüzemi főzdék
Magyar Zoltán kiemelte, hogy a kisüzemi főzdék különösen sebezhetők az alapanyag-piaci ingadozásokkal szemben. Aszály esetén az árpa minősége romlik, ami közvetlenül befolyásolja a termék költségeit és minőségét. A helyi komlótermelés hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet, így külföldről kell beszerezniük az alapanyagokat, ami magasabb költségeket és logisztikai kihívásokat jelent. Ezen kívül a sörfőzés magas energia- és vízigényű folyamat, aminek költségei az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek.
Szilágyi Tamás hozzátette, hogy az energiaárak emelkedése különösen érzékenyen érinti a főzdéket, amelyek nagy energiafogyasztók. A Mad Scientist válaszul napelemes beruházást tervez, amivel csökkenteni kívánják az energiafüggőségüket. Emellett a csomagolás terén is zöld megoldásokat alkalmaznak: alumínium dobozokat és papírkartont használnak, elkerülve a műanyag és a zsugorfólia használatát.
A New Belgium Brewing példája is inspiráló lehet a magyar sörfőzdék számára. Az amerikai főzde már elérte, hogy zászlóshajó terméke, a Fat Tire, Amerika első tanúsítottan karbonsemleges sörévé váljon, és komoly lépéseket tesznek a 2030-as klímacélok elérése érdekében. A „Torched Earth Ale” sörükkel pedig drámai módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás súlyos következményeire.
A magyar sörfőzdék is hasonló úton járnak, törekedve arra, hogy fenntartható módon üzemeljenek és csökkentsék ökológiai lábnyomukat. A klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet játszhatnak a helyi, kisüzemi főzdék is, amennyiben képesek megfelelő támogatást szerezni a környezetbarát technológiák bevezetéséhez. Az ilyen típusú innovációk nemcsak a bolygónk, de a fogyasztók és a helyi gazdaságok számára is előnyösek lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >MLSZKSZ: Új lendületet kap az intermodális és fenntartható közlekedés
Július 31-én megjelent az Energiaügyi Miniszter 18/2025. (VII. 31.) számú…
Tovább olvasom >Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
62 700 vásárlás – minden korábbi rekord megdőlt az ALDI Sziget-boltjában
Immár nyolcadik alkalommal települt ki az ALDI a Sziget Fesztiválra…
Tovább olvasom >A Minecraft világa megelevenedik a SPAR áruházaiban
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb videojátékának karakterei – köztük…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >