A klímaváltozás a magyar sörfőzdék számára is kihívást jelent
A globális klímaváltozás kihívások elé állítja a sörfőzdéket is, hiszen az alapanyagok, mint az árpa és a komló, érzékenyek az időjárási viszontagságokra. A magyar sörfőzdék különösen érzékenyen érintettek, hiszen kisebb méretük miatt korlátozottak a lehetőségeik az alapanyag beszerzés terén és a nagyobb gyártókhoz képest kevésbé tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó piaci körülményekhez. A HelloVidék cikkében Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője és Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító/vezérigazgatója nyilatkoztak a helyzetről.
Magyar Zoltán kiemelte, hogy a kisüzemi főzdék különösen sebezhetők az alapanyag-piaci ingadozásokkal szemben. Aszály esetén az árpa minősége romlik, ami közvetlenül befolyásolja a termék költségeit és minőségét. A helyi komlótermelés hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet, így külföldről kell beszerezniük az alapanyagokat, ami magasabb költségeket és logisztikai kihívásokat jelent. Ezen kívül a sörfőzés magas energia- és vízigényű folyamat, aminek költségei az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek.
Szilágyi Tamás hozzátette, hogy az energiaárak emelkedése különösen érzékenyen érinti a főzdéket, amelyek nagy energiafogyasztók. A Mad Scientist válaszul napelemes beruházást tervez, amivel csökkenteni kívánják az energiafüggőségüket. Emellett a csomagolás terén is zöld megoldásokat alkalmaznak: alumínium dobozokat és papírkartont használnak, elkerülve a műanyag és a zsugorfólia használatát.
A New Belgium Brewing példája is inspiráló lehet a magyar sörfőzdék számára. Az amerikai főzde már elérte, hogy zászlóshajó terméke, a Fat Tire, Amerika első tanúsítottan karbonsemleges sörévé váljon, és komoly lépéseket tesznek a 2030-as klímacélok elérése érdekében. A „Torched Earth Ale” sörükkel pedig drámai módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás súlyos következményeire.
A magyar sörfőzdék is hasonló úton járnak, törekedve arra, hogy fenntartható módon üzemeljenek és csökkentsék ökológiai lábnyomukat. A klímaváltozás elleni harcban fontos szerepet játszhatnak a helyi, kisüzemi főzdék is, amennyiben képesek megfelelő támogatást szerezni a környezetbarát technológiák bevezetéséhez. Az ilyen típusú innovációk nemcsak a bolygónk, de a fogyasztók és a helyi gazdaságok számára is előnyösek lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
Ceres ZRt.: Fenntarthatósági mérföldkő a győri üzem tetején
A fenntarthatóságot és az innovációt tűzte zászlajára a Ceres ZRt.,…
Tovább olvasom >Megtérül a fenntarthatóság
Az EY 2024-es Fenntartható Érték Tanulmánya szerint a fenntarthatósági beruházások…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője: a vállalatok 50%-a fenntartható megoldások bevezetését tűzi ki célul – A Tetra Pak felmérés eredményei
Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >