A kiváló termőföldi adottságok ellenére nem megy a felzárkózás

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:14

A kelet-európai térség élelmiszer-vertikuma megrekedt a gyenge kereslet és a gyenge kínálat ördögi körében – állítja egy, az UNIDO koordinálásával készített tanulmány.

 A Világgazdaság által is publikált anyag elkészítésében
hat állam (Magyarország, Csehország, Szlovákia,
Románia, Bulgária és Horvátország)
több mint 400 szakembere is részt vett, vagy véleményt
mondott, a munkát az Európai Bizottság
finanszírozta. A tanulmány végkövetkeztetése
szerint a térség élelmiszeripara nem tudott
kitörni abból a zárt körből, amibe az
alacsony bérek, a drágább, minőségi
termékek iránti csekély kereslet, és a
fejlődésre emiatt képtelen kínálati
oldal fémjelez. A lakosság fogyasztási
döntéseinél az ár a meghatározó
tényező, és amíg ez így van, addig nem
lehet arra számítani, hogy az eladók körében
minőség szerinti szelekció menjen végbe.

A térség szempontjából
különösen lehangoló, hogy még ilyen
keresleti viszonyok között is nettó
élelmiszerimportőrré vált a vizsgált
országok többsége, holott a régió az
egész EU számára kiemelkedő jelentőségű
szállítóvá válhatna.

A gyenge vásárlóerő,
az olcsóság és az erősen mérsékelt
minőség ördögi köréből a kitörést
a kínálati oldalon kell keresni – hangoztatják
a tanulmány szerzői. A cégeknek fel kell szerelkezniük
a szükséges fizikai és humántőkével,
ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy alkalmazni kell a feldolgozásban
a legkorszerűbb technológiát, és el kell
sajátítani a korszerű élelmiszeripari
ismereteket, ami az ízletes, biztonságos és
változatos készítmények
előállíthatóságának a záloga.
Fel kell számolni azt a hátrányt, hogy a
térségben gyengén felszerelt ellenőrző és
kutató laboratóriumok működnek, elégtelen
költségvetéssel, rosszul fizetett, és
gyakorta gyengébb felkészültségű
szakemberekkel.

Szükség lenne
kutatóintézetekre, első lépcsőben azonban nem
is kellene új dolgokat kitalálni, elég lenne a
kontinens nyugati felén már ismert eljárások
és technikai eszközök átvétele, ami
önmagában is nagyot lendítene az ágazat
teljesítményén. Ha sikerülne kitörni a
mostani ördögi körből, akkor a térség
államai az unió egésze számára is
fontos élelmiszeripai bázissá léphetnének
elő, már a következő évtized végére
– hangoztatják az UNIDO koordinálásával
elkészített tanulmány szerzői.

Kapcsolódó cikkeink