A kiugró márciusi élelmiszerdrágulás fő hajtóerejét a kenyérfélékáremelkedése adta a briteknél
Lassult, de továbbra is tíz százalék felett maradt az éves brit infláció márciusban.
A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak a múlt hónapban átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.
Az elemzői előrejelzések átlaga 9,8 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített márciusra.
A tizenkét havi brit infláció tavaly szeptember óta minden hónapban meghaladta a tíz százalékot.
A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció hónapok óta több mint ötszörösen haladja meg a jegybanki célszintet.
A tavaly októberben mért 11,1 százalékos ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.
A brit statisztikai hivatal szerdán ismertetett friss adatai alapján a vártnál magasabb márciusi inflációban – az előző hónapokhoz hasonlóan – az élelmiszerek és az üdítőitalok drágulásának volt a legnagyobb szerepe: ebben a termékkategóriában átlagosan 19,2 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak a márciussal zárult tizenkét hónapban.
Az inflációs kosáron belül ez az összetevő 45 éve nem drágult a mostanihoz hasonló ütemben. A statisztikai hivatal indikatív visszatekintő számításai alapján legutóbb 1977 augusztusában volt magasabb az élelmiszer-árinfláció Nagy-Britanniában: akkor 21,9 százalékkal emelkedtek ebben a kategóriában a fogyasztói árak éves összevetésben.
Az élelmiszerek és az üdítőitalok áremelkedése jelentősen, egy teljes százalékponttal gyorsult márciusban: egy hónappal korábban 18,2 százalékos tizenkét havi drágulást mértek ebben a termékkörben.
A kiugró márciusi élelmiszerdrágulás fő hajtóerejét a kenyérfélék és egyéb feldolgozott gabonatermékek áremelkedése adta: e termékek 19,4 százalékkal voltak drágábbak márciusban, mint a tavalyi azonos hónapban.
A statisztikai hivatal számításai szerint e kategóriában soha nem mértek ilyen ütemű éves áremelkedést.
A közlekedési szektor ugyanakkor most már lefelé ható inflációs tényező, elsősorban az üzemanyagok árának folyamatos csökkenése miatt. E termékkategória kiskereskedelmi ára átlagosan 5,9 százalékkal volt alacsonyabb márciusban, mint egy évvel korábban.
A brit statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a motorbenzin literje a múlt hónapban átlagosan 1,468 fontba (618 forintba) került a februári 1,494 fontos átlag után, a dízelüzemanyagok literenkénti ára 1,695 fontról 1,665 fontra (701 forintra) csökkent.
A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.
A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizenegy kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 4,25 százalék.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >