A kereskedelmi szövetség előnyösnek tartaná a készpénzben adható cafeteriát
Előnyősnek tartaná a készpénzes cafeteria-juttatást az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), amely hétfői közleményében ezt azzal indokolta, hogy a juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetik el az összeget bármilyen áru- vagy szolgáltatás vásárlására, és kedvezőnek tartják azt is, hogy az Erzsébet utalvánnyal járó költségek és veszteségek a készpénzes rendszerben megszűnnek.
A szervezet hangsúlyozta, a cafeteria-szabályok egyik legfontosabb várható módosítása, hogy az Erzsébet étkezési utalvány megszűnne, ugyanakkor 100 ezer forint cafeteria-juttatás készpénzben lenne adható.
Az Erzsébet utalvány négy kézen fordul meg, ami nem kevés költséggel és adminisztrációval jár; az utalványt a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak – fejtette ki közleményében az OKSZ.
A szövetség hangsúlyozta: az étkezési utalványok piaca 10 milliárdos nagyságrendű költséget jelent a munkaadóknak és a beváltóhelyeknek, valamint ehhez még hozzá lehet számítani a beváltatlan utalványokat is, több milliárd forint értékben.
Az OKSZ úgy véli, a készpénzes cafeteria elköltésénél megmaradhat a bolti költés súlya, mivel eddig is ez volt a legvonzóbb cafeteria-elem az alkalmazottak körében.
A kereskedelmi szövetség ugyanakkor döntő kérdésnek tartja, hogy milyen erős marad a cafeteria-juttatás a bérgazdálkodásban, egyes megszűnő elemek pedig milyen belső átalakulást okozhatnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az OKSZ optimista a kötelező akciózás kivezetése kapcsán
Július elseje óta Magyarországon megszűnt a kötelező bolti akciózás, amely…
Tovább olvasom >OKSZ: ügyelni kell a visszaváltható palackokra
2024 július 1-től a 400m2 feletti üzletekben kötelezően a MOHU…
Tovább olvasom >Az Országos Kereskedelmi Szövetség üdvözli a kötelező akciózás július 1-től történő kivezetését
Az Országos Kereskedelmi Szövetség üdvözli a kötelező akciózás július 1-től…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >